El Govern considera "mínimes" les desavinences amb l'oposició pels pressupostos i espera aprovar-los

El número dos d'Economia destaca la "predisposició positiva" dels partits per arribar a un acord

El secretari general de Vicepresidència i Economia, Albert Castellanos, ha assegurat que els partits de l'oposició tenen "una predisposició molt més positiva" que uns mesos enrere per arribar a un acord que permeti aprovar els pressupostos de la Generalitat el 2020, ja que les diferències entre el Govern i les forces amb les quals negocia són "mínimes".

"Constatem que les diferències amb el conjunt de grups parlamentaris són mínimes", ha escrit Castellanos en un article publicat al seu blog personal sobre els pressupostos de l'any vinent. "De la primera ronda de trobades amb tots els grups hem observat una predisposició molt més positiva que la de l’any anterior", ha afegit.

Els comptes de la Generalitat, una negociació tortuosa des del 2010

El 2018 les negociacions de l'executiu català amb altres partits per tancar uns comptes per al 2019 no van arribar a bon port. "L’any passat crec honestament que la majoria de grups va dir-nos no als pressupostos sense fer-hi una lectura amb una mínima profunditat. Aquest any és molt diferent: debat i contrapropostes ha estat la tònica dominant", ha indicat el número dos del departament d'Economia. "Ho celebrem", ha dit.

Després d'una primera ronda de contactes, la CUP ja va anunciar que no donaria suport al projecte de pressupost presentat pel Govern, però el PSC i, sobretot, els comuns van mostrar-se més oberts a un possible pacte. "Confio i vull creure que Govern i oposició estarem a l'altura, perquè estem fent un pressupost per al 2020 però estem pensant en la Catalunya del 2030", ha declarat Castellanos.

La Generalitat va prorrogar el pressupost del 2017 dues vegades, és a dir, els anys 2018 i 2019. Això suposa que el marge d'actuació del Govern és més petit que amb uns comptes nous, per la qual cosa el departament d'Economia considera prioritari tenir un pressupost actualitzat l'any que ve. De fet, davant d'aquesta situació aquest any el Govern va anunciar retallades de despesa del 6% per complir amb els objectius de dèficit marcats per l'Estat, que cada any són més estrictes.

Aragonès ordena una retallada de la despesa de la Generalitat del 6%

En el seu article, Castellanos també ha recordat que l'esborrany de comptes amb què el Govern treballa preveu un increment de la despesa de 2.500 milions d'euros respecte al 2019. Així mateix, ha explicat que inclou quatre prioritats: la qualitat institucional i dels serveis públics, la reducció de desigualtats, la innovació i l'horitzó de zero emissions i residus.

Més continguts de