Economia 09/02/2012

La rebaixa de les pensions frena l'acord pel segon rescat grec, a poques hores per la reunió a Brussel·les

Els líders polítics de la coalició de govern de Grècia debaten contrarellotge la rebaixa de les pensions després d'acceptar la resta de les condicions del segon paquet d'ajudes d'Europa i de l'FMI, de 130.000 milions d'euros. Aquest dijous a la tarda, l'Eurogrup es reunirà tant si Grècia accepta el rescat com si no

Efe
2 min
L'exprimer ministre grec i líder del partit socialista PASOK, Iorgos Papandreu

AtenesGrècia continua sense tancar els últims detalls de l'acord amb la troica per rebre un nou préstec de 130.000 milions d'euros que n'eviti la fallida, malgrat haver transcorregut tota una nit de negociacions a diverses bandes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La retallada de les pensions és l'últim punt que continua obert, segon ha anunciat el govern. D'això es desprèn, per tant, que l'executiu ha acceptat les duríssimes condicions imposades per Brussel·les: la rebaixa d'un 20% el salari mínim i la reducció de la despesa pública de 2.000 milions, que comportarà l'acomiadament de centenars de funcionaris.

Durant vuit hores, els líders dels partits polítics que donen suport al govern -socialdemòcrates, conservadors i ultradreta- han discutit la resposta a les exigències de noves mesures d'austeritat per part de la troica i també com aconseguir un acord a tots els punts, a excepció de retallades en les pensions.

Posteriorment, els representants del Fons Monetari Internacional (FMI), la Comissió Europea (CE), i el Banc Central Europeu (BCE), que encapçalen la delegació de la troica, s'han reunit de nou amb el primer ministre grec, Lukas Papadimos, el ministre de Finances, Evangelos Venizelos, i el de Treball, Yorgos Kutrumanis, per intentar tancar l'acord.

Aquesta última reunió s'ha allargat durant quatre hores i, encara que s'han produït avenços, segons els mitjans grecs, no s'ha pogut aconseguir un consens en la rebaixa de les pensions.

Al final d'aquesta última reunió, al voltant de les 6.00 h del matí, Venizelos, ha anunciat que marxaria "aviat" cap a Brussel·les per participar en la reunió de l'Eurogrup, prevista per a les 17.00 h de la tarda d'aquest dijous a la capital belga, amb el objectiu de tractar la qüestió grega. Per això, ha cridat a la "responsabilitat" a tots els negociadors.

"D'això depèn que el país romangui a l'Eurozona i la identitat europea (de Grècia). És temps que tots assumeixin les seves responsabilitats. No hi ha lloc per a més consideracions", ha advertit.

A més, ha explicat que en "tots els assumptes menys un" hi ha acord. Segons l'emissora Reial FM, la troica hauria donat dues setmanes al govern grec perquè trobi d'on estalviar 300 milions d'euros,amb l'amenaça, sinó, d'ordenar retallades més dràstiques sobre les pensions.

Reunió de l'Eurogrup

El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, ha perdut la paciència i ja ha convocat per demà a la tarda una reunió a Brussel·les dels socis de l'euro. La idea era celebrar la reunió només si hi havia acord per al segon rescat, però finalment Juncker ha decidit pressionar els partits grecs amb la convocatòria de la reunió de ministres de Finances abans de saber si Grècia accepta les condicions.

stats