DEUTE
Economia 21/08/2011

Grècia demana a la UE una solució "política" per desencallar el segon pla de rescat

Diversos països han demanat garanties específiques per a les seves aportacions al segon rescat grec

Redacció
2 min

BarcelonaAtenes ha demanat avui a la Unió Europea (UE), al Banc Central Europeu (BCE) i a l'Eurogrup una solució "política" i un "missatge clar" a les peticions de garanties de diversos països, en contrapartida a les seves aportacions econòmiques al segon rescat financer per Grècia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta petició apareix en una carta del ministre grec de Finances, Evangelos Venizelos, dirigida al comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, al president del BCE, Jean-Claude Trichet, i el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Junker.

Finlàndia, un dels sis països de la UE amb la màxima nota creditícia, va aconseguir dimarts un acord perquè Grècia ofereixi garanties sobre els 1.400 milions d'euros que aportarà el país escandinau dins del segon rescat a Atenes, per valor de 159.000 milions de euros i acordat el 21 de juliol passat.

Holanda, Àustria i Eslovàquia han demanat un acord similar al aconseguit per Finlàndia, mentre que Eslovènia i Estònia també ho han suggerit, cosa que complicaria l'aplicació de l'ajuda financera.

"La qüestió és eminentment política i en aquests termes hauria de ser coberta, perquè es comuniquin sempre missatges clars i positius tant als mercats com a les societats europees", demana en la seva missiva Venizelos, també vicepresident del govern grec.

Agrega que "les solucions tècniques són fàcils de trobar, sota la condició que la credibilitat i l'eficàcia del programa no es vegin afectades".

Sobre el pla d'ajuda acordat pels líders de la UE en una reunió d'urgència i que encara ha de ser aprovat pels 17 parlaments de l'eurozona, demana la seva "immediata i completa aplicació".

Afirma que s'han d'enviar missatges clars no només per la situació econòmica de Grècia, sinó de tota l'eurozona, que es pot veure afectada per les diferències entre els seus socis.

"Les decisions no només afecten a Grècia, sinó a la capacitat i la disposició de la zona euro per gestionar l'actual i extrema fase de la crisi econòmica internacional, un tema que supera amb escreix els programes per a Grècia, Irlanda i Portugal, afectant altres països amb major dimensió econòmica ia la zona euro en el seu conjunt ", subratlla Venizelos.

stats