Economia 27/10/2011

Papandreu creu que Grècia “s'hauria col·lapsat” si no hagués arribat a cap acord

El primer ministre grec creu que la reducció del deute "donarà un respir als ciutadans"

Efe
2 min
El primer ministre grec, Yorgos Papandreu / EFE

Brussel·les @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha assegurat que, sense l'acord d'aquest dimecres a Brussel·les, Grècia “s'hauria col·lapsat”. D'aquesta manera ha valorat la reducció del deute, que “donarà un respir als ciutadans i a l'economia real”. Per Papandreu, “ha arribat un nou dia per a Grècia, esperem que també sigui un nou dia per a Europa i que el pitjor ja hagi passat”. El primer ministre espera que la reacció dels mercats sigui positiva, i ha alertat que “encara queda molta feina per fer”, com per exemple establir un calendari que serveixi de guia per a totes les decisions que es prenguin d'ara endavant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En acabar la cimera el primer ministre grec s'ha mostrat confiat i satisfet de l'acord que s'ha assolit, en què Grècia condonarà part del seu deute, que reduirà fins al 120% del seu PIB el 2020. L'acord assegura “una distribució justa de la càrrega”, diu. Els líders dels països de la zona euro i els bancs han arribat a un acord per elevar, fins al 50%, la condonació del deute grec, uns 100.000 milions d'euros en total, per les dificultats econòmiques que travessa el país. Papandreu espera “deixar un país viable i menys dependent del deute”, i ha sentenciat que la ciutadania grega “vol reformes i canvis, i no eleccions”.

L'acord ha arribat després de moltes hores de negociacions i al darrer moment, quan gairebé ja es donava tot per perdut. De fet, el director executiu de l'Institut de Finances Internacionals (IIF), Charles Dallara, havia anunciat poc abans que no s'estava arribant a cap acord sobre Grècia.

Al seu torn, el ministre de Finances grec, Evangelos Venizelos, no es pot imaginar que hi hagi “un sol partit en el Parlament de Grècia que no doni suport a aquest acord”. El reajustament del segon rescat a Grècia de 159.000 milions d'euros és l'element central del pla europeu per solucionar la crisi del deute. Els altres dos pilars de l'acord són la recapitalització de la banca fins al 9% de la ràtio de capital de qualitat màxima, i una ampliació del fons de rescat que arribaria al bilió d'euros.

stats