De Guindos defensa que Espanya està "bindada" davant Grècia

El ministre d'Economia no descarta encara un acord perquè "no pot acceptar que Grècia surti de l'euro"

Espanya està "blindada" davant qualsevol escenari a Grècia. És el missatge que ha volgut transmetre la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d'Economia, Luis de Guindos, en roda de premsa després de la reunió de la comissió delegada d'Assumptes Econòmics a primera hora del matí, en què s'ha abordat el primer dia de 'corralito' grec. La portaveu de l'executiu ha defensat que la situació d'Espanya "es molt diferent que la del 2011" i que "permet afrontar amb solvència i serenitat una crisi d'aquesta naturalesa i donar garantia de l'absoluta normalitat amb què s'afrontarà". En aquest sentit, el ministre d'Economia ha afegit que a l'Estat no li cal un "tallafocs", perquè "el pla de contingència d'Espanya és haver fet les reformes i ser l'economia de l'eurozona que ha fet el canvi més radical dels últims anys".

Tant Sáenz de Santamaría com De Guindos han aprofitat la compareixença per carregar contra la decisió del president grec, Alexis Tsipras, de convocar un referèndum el pròxim diumenge i de la decisió d'ordenar vacances bancàries. "El 'corralito' afecta la gent corrent; els rics ja havien tret els diners", ha defensat el ministre d'Economia, que considera que la convocatòria del referèndum va ser una "ruptura unilateral de les negociacions" per part de Tsipras. La portaveu de l'executiu ha reclamat a Grècia que "compleixi els seus compromisos".

Optimisme sobre un acord

De totes maneres, el ministre d'Economia està "convençut" que "Grècia seguirà formant part de l'euro" i no descarta que encara que hi hagi un acord amb Grècia abans de demà dimarts a mitjanit.  "És el millor per a la població, que ha patit moltíssim", ha dit. "Jo espero que la racionalitat i el sentit comú tornin i puguem reconduir la situació en les pròximes 48 hores -ha afegit en una entrevista prèvia a RNE-. És fonamental arribar a un acord, és el millor per a tots, però sobretot per a Grècia. En aquest sentit, ha assegurat que està "convençut" que l'acord "ja s'està negociant".

De Guindos ha tranquil·litzat a tots els ciutadans que tinguin previst passar les vacances d'estiu a Grècia, assegurant que no tindran cap problema i que encara seria pitjor per al país que el primer motor del país hel·lè es desinflés.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, havia convocat la reunió de la comissió d'Assumpte Econòmics el cap de setmana després que Atenes decidís tancar els bancs i davant el no acord del govern de Tsipras amb la 'troica'. En la reunió, que ha començat a les 9h, hi ha participen els ministres econòmics i s'ha abordat la influència que està tenint a la borsa i a la prima de risc espanyola la situació grega. Espanya té en joc fins a 26.000 milions d'euros a Grècia entre crèdits i avals.