CRISI DE L'EURO
Economia 19/05/2012

Grècia o la gran confusió

La confusió sobre Grècia és total. Brussel·les es prepara per si surt de l'euro, declara un comissari europeu. La Comissió ho desmenteix. Segons Atenes, Berlín vol un referèndum a Grècia. Berlín ho nega.

Laia Forès
2 min
INCERTESA SOBRE EL FUTUR DE GRÈCIA
 Grècia tornarà a celebrar eleccions el 17 de juny. El resultat dels comicis determinarà si el país es queda o se'n va de l'euro. El partit que encapçala les enquestes, Syriza, rebutja les dures condicions imposades per la Unió Europea en el rescat del país. Brussel·les adverteix que no hi haurà rescat si no es fan les retallades exigides.

BRUSSEL·LES¿Grècia sortirà de l'euro? ¿Brussel·les prepara un pla B per a l'eurozona? A hores d'ara la incertesa sobre el futur de Grècia és enorme, però ahir alguns dirigents europeus i comunitaris van afegir confusió a una situació que de per si ja és complicada. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va sorprendre ahir demanant a les autoritats gregues que convoquin una consulta en paral·lel als comicis per demanar als grecs directament si volen seguir o no a l'eurozona, segons va anunciar en un comunicat oficial l'executiu grec. La cancellera ho hauria suggerit al primer ministre interí del país, Kàrolos Papúlias, en una conversa que van mantenir els dos dirigents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant això, Papúlias va rebutjar la petició de Merkel al·legant que la convocatòria d'un referèndum "està fora de les competències del govern interí". Però hores després un portaveu de la cancelleria alemanya va desmentir que Merkel hagués demanat cap consulta. L'octubre de l'any passat, quan una sortida del país de la moneda única era un autèntic tabú, la cancellera alemanya es va oposar fermament a la celebració del referèndum sobre l'euro que volia impulsar el primer ministre grec de l'època, el socialista Iorgos Papandreu. Ara podria haver canviat d'opinió.

Pla d'emergència

De fet, Brussel·les i el Banc Central Europeu (BCE) ja preparen un pla d'emergència per si Grècia decideix abandonar la moneda única. Ho va revelar ahir el comissari europeu de Comerç, Karel de Gucht, en una entrevista al diari belga De Standaard . La informació, igual que la del referèndum grec, va ser desmentida posteriorment per un portaveu de la Comissió Europea. Però fa temps que fonts comunitàries admeten que Europa es prepara per si calgués fer front a la sortida de Grècia. Aquesta mateixa setmana la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, també defensava que Europa ha d'estar "tècnicament preparada" per si Grècia surt de l'eurozona, una opció que comporta "grans riscos".

Espanya no preocupa tant com Grècia, tot i que la prima de risc està en màxims històrics. La Comissió Europea (CE) considera que l'Estat no necessita, ara per ara, un rescat. El portaveu europeu d'Economia, Amadeu Altafaj, trencava ahir el silenci dels últims dies a Brussel·les per defensar les retallades que ha fet el govern de Mariano Rajoy. "Espanya no ha de comptar amb un rescat en aquests moments en els quals està posant en marxa reformes necessàries", va dir Altafaj en una entrevista a l'emissora Onda Cero.

El comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, també es va sumar a les lloances a Espanya en una entrevista a Bloomberg TV. Rehn no va descartar del tot que l'Estat necessiti diners per recapitalitzar la banca, però va assegurar que Espanya "se'n pot sortir tota sola" sense els diners del fons de rescat europeu. "El cas d'Espanya no es pot comparar amb el d'Irlanda", va afirmar el comissari. El país va necessitar un rescat el 2010 en quedar-se sense diners per sanejar els seus bancs.

stats