Economia 11/02/2012

Grècia dóna llum verda al paquet de retallades que exigeix la UE

La negociació ha provocat dimissions en cadena al govern. Els sindicats han tornat a convocar aquest dissabte una nova vaga general per protestar contra les mesures

Agències
2 min
El primer ministre grec, Lucas Papademos.

AtenesEl consell de ministres de Grècia va adoptar ahir a la mitjanit un acord per acceptar el paquet de mesures que exigeix Europa perquè el país rebi més ajuda exterior. Segons fonts ministerials es tracta d'un paquet de reformes que preveu noves rebaixes salarials, més impostos i retallades en el sistema sanitari. Les mesures es votaran diumenge al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha anunciat la cadena de televisió estatal NET, hi ha 25 diputats socialistes i almenys 10 conservadors que ha han dit que votaran en contra d'aquestes reformes. Des de dijous, han presentat la seva dimissió un ministre, cinc viceministres, un diputat i un alt càrrec del partit conservador ND en desacord amb aquestes mesures.

Per aquest motiu, tots els mitjans de comunicació grecs donen per fet que després de la votació de demà, el primer ministre grec, Lukás Papademos, haurà de remodelar el seu govern ja que els dos grans partits de la coalició, el PASOK i el ND estan dividits i no comptarà amb els membres del partit ultradretà LAOS. "Els que no puguin suportar la pressió", va dir ahir el primer ministre fent referència als diputats que votaran en contra de l'acord, "no tenen lloc en aquest govern".

El líder dels conservadors, Andonis Samaràs, exigeix la convocatòria d'eleccions quant abans possible.

Programa necessari

Mentrestant, Papademos defensa les mesures i diu que "no podem permetre la fallida del país". "El nou programa de rescat és necessari per al compliment dels esforços que van començar fa dos anys per restablir la competitivitat de l'economia grega i sanejar els seus comptes", ha destacat recordant que el programa és fruit d'una dura negociació amb la troika formada pel Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu i la Comissió Europea, d'una banda, i els partits de govern, de l'altre.

"Amb aquest programa Grècia rebrà un préstec de 130.000 milions d'euros i li trauran uns 100.000 milions d'euros del deute", ha dit Papademos. "Gràcies a aquests dos fets combinats el país podrà reiniciar el seu desenvolupament i els sacrificis dels que més pateixen seran exonerats", ha subratllat.

Tot i això, no tothom hi està d'acord i avui Grècia celebra una vaga general convocada pels sindicats majoritaris en protesta per aquesta mesures.

stats