ECONOMIA
Economia 02/06/2011

Grècia té un 50% de possibilitats de fer fallida, segons Moody's

L'agència de qualificació també preveu que els grecs reestructurin el seu deute en els propers cinc anys, i n'ha rebaixat la nota des de B1 a Caa1

Agències
2 min
Milers de persones han sortit a protestar per la situació econòmica grega / EFE

AtenesL'agència de qualificació Moody's considera que hi ha un 50% de possibilitats que Grècia entri en fallida o hagi de reestructurar el seu deute en els propers 5 anys. L'agència ha tornat a rebaixar la nota del deute grec, i l'ha situat de B1 a Caa1, molt a prop de la valoració que marca una fallida. A més, l'agència de qualificació manté una previsió negativa pel futur. "Grècia fracassarà a l'hora d'estabilitzar el seu deute sense una reestructuració", ha assegurat Moody's en un comunicat. 
"Esperem l'anunci de més mesures d'austeritat fiscal, que probablement faran rebaixar el creixement el 2011. Això pot debilitar encara més el consens polític dins de Grècia", reconeix l'agència. Segons Moody's, és "improbable" que Grècia retorni als mercats l'any 2012 i necessitarà "assistència financera addicional" de la troika que formen la UE, l'FMI i el BCE per "evitar la fallida".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un nou informe sobre la situació grega, Moody's diu, a més, que "creix la possibilitat" que la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional necessitin creditors privats per ajudar Atenes. Segons Moody's, Grècia necessita una reestructuració del deute perquè el país té unes "perspectives de creixement molt incertes" i un "historial de no compliment dels objectius de consolidació pressupostària". Moody's considera que Grècia està incomplint els objectius de reducció del dèficit perquè l'economia no creix per les retallades. Amb tot, la necessitat de demanar més ajuda externa és probable que requereixi encara més esforços per part d'Atenes, una situació que farà cada cop més difícil la solució de la crisi. 



La independència de les agències


El poder de les agències de ràting i la seva influència en la crisi del deute europeu serà motiu de debat, la setmana vinent, al Parlament Europeu. La cambra votarà un informe que proposa mesures per reforçar la transparència de les agències de qualificació com Moody's, i marcar els criteris que han d'utilitzar per avaluar el deute sobirà. El text lamenta la manca de competència en el sector, i proposa la creació d'una fundació europea independent de qualificació. Està previst, a més, que la Comissió Europea presenti un marc regulador de les agències de qualificació abans de les vacances d'estiu.

stats