CRISI GREGA
Economia 06/02/2012

Grècia ajorna la seva resposta a la Unió Europea tot i la pressió rebuda

La UE i l'FMI no concediran el préstec ni perdonaran el deute si no s'aproven les noves mesures

Efe
2 min

ATENESGrècia segueix sense donar una resposta a la Unió Europea perquè el govern de Lukàs Papadimos ha ajornat la reunió en la qual s'hauria d'haver contestat a les exigències de noves retallades a canvi d'un altre préstec internacional per evitar la fallida econòmica del país.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i la pressió de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, el govern grec ha decidit a mitja tarda ajornar la reunió un dia més per les diferències que provoquen les exigències europees en la coalició.

La troica, que està formada per la Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), exigeix a Grècia una forta reducció dels sous, l'eliminació de les pagues extra, la rebaixa del salari mínim i retallades de pensions i despeses públiques. Els partits grecs, per contra, es resisteixen a firmar perquè temen que l'austeritat enfonsi encara més el país en la recessió que sofreix des de fa tres anys.

No obstant, si no s'aproven les noves mesures, la UE i l'FMI s'oposen a concedir un nou préstec d'almenys 130.000 milions d'euros i deixaran de perdonar part del deute. Amb tot, sense préstec ni perdó, Grècia es dirigiria a la fallida el pròxim 20 de març, dia en què s'han d'abonar sens falta 14.400 milions d'euros del seu deute.

Iorgos Karatzaferis, líder de la formació d'ultradreta LAOS i tercer soci del govern de Papadimos, considera que "Grècia encara conserva més sobirania de la que alguns creuen" i assegura que "Grècia no abandonarà la Unió Europea, que aquests xantatges formen part del context de la negociació". Al mateix temps, ha explicat que la posició dels partits grecs ha ajudat a rebaixar les exigències de la troica.

En canvi, els partits del govern grec sí que han acceptat, segons Papadimos, reduir la despesa pública durant l'any 2012 en un 1,5% del PIB, uns 3.300 milions d'euros, certes retallades en les pensions i mesures de recapitalització bancària.

Tant la patronal com els sindicats, però, rebutgen noves retallades salarials i aquests últims han convocat una vaga general per a demà a tot el país.

stats