Economia 22/11/2012

Grifols diu que abans invertirà a "Gibraltar" que a "Espanya"

L'empresari català assegura que no vol aportar més diners a l'Estat "mentre les coses no canviïn". Creu que a Espanya "la monarquia comença a patinar", els sindicats "no saben què fan", les autonomies "són accessoris que, a més, molesten" i hi ha un Senat que "no se sap per a què serveix"

Efe
3 min
Ambició empresarial

BarcelonaEl president del grup d'hemoderivats Grifols, Víctor Grifols, ha assegurat que no invertirà més a Espanya "mentre les coses no canviïn". "No em veig capaç de continuar invertint a Espanya. O canvien les coses, o lentament anirem marxant cap als Estats Units", va advertir aquest dimecres a la nit Grifols durant el sopar de gala de l'Associació Espanyola d'Analistes Financers, que va premiar la trajectòria professional de l'empresari català.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de Grifols va subratllar, a més, que en cas de desinvertir a Catalunya, no aniria mai a Madrid. "Abans me'n vaig a Gibraltar", va postil·lar.

Grifols, poc avesat a participar en actes públics, va deixar de banda ahir el políticament correcte i va pronunciar un discurs molt dur que va deixar atònit més d'un. Va carregar durament contra les administracions públiques i, fins i tot, va etzibar una reprimenda al mateix col·lectiu d'analistes financers que organitzaven l'acte.

A tres dies dels comicis del 25-N, Víctor Grifols va assegurar que el preocupa "bastant poc" la política, però "molt" les conseqüències que se'n deriven.

Si Grifols prefereix invertir als Estats Units abans que a Espanya, va explicar, no és perquè allà les condicions laborals o salarials siguin millors, sinó perquè aquí, va remarcar, no es garanteix "una cosa tan trivial com l'aigua".

Va explicar que la seva planta de Parets del Vallès (Vallès Oriental) necessita milions de litres d'aigua diaris per funcionar, però que ni això té assegurat.

En aquesta línia, en presència del conseller de Salut, Boi Ruiz, i de més d'un centenar d'analistes, va insistir: "Grifols no invertirà aquí mentre no tingui aigua".

Sobre la difícil situació que viu actualment l'Estat, Grifols va afirmar que l'origen del problema no és només econòmic o financer, sinó que "s'ha trencat la màquina" de la democràcia.

Tenim un país, va assenyalar, en què "la monarquia comença a patinar", els sindicats "no saben què fan", les autonomies "són accessoris que, a més, molesten" i hi ha un Senat que "no se sap per a què serveix".

"Algú ha de canviar alguna cosa en aquesta màquina que està trencada" i en la qual "no s'han fet canvis en els últims 35 anys", va remarcar Grifols.

En aquest context, l'empresari considera que Catalunya, immersa actualment en ple debat sobiranista, "està adquirint aquest concepte" i està posant de manifest, amb la seva postura, que "cal parar màquines" per solucionar els problemes i tornar a començar. Adverteix que, si la cosa no canvia, Grifols se n'anirà.

L'empresari va deixar clar que el fet d'haver nascut a Espanya ha representat un desavantatge competitiu per a la seva companyia, que és actualment una de les firmes líders del seu segment a tot el món. "Si haguéssim nascut a Alemanya, avui seríem més grans que Pfizer", el seu principal competidor, va indicar Grifols, que va assegurar que a Espanya "hi ha empreses boníssimes que neixen castrades" per les limitacions del mateix país.

Va afegir, en aquest sentit, que Grifols "no pot dependre" d'un país en el qual és el govern el que fixa el preu dels medicaments, "i a sobre no paga".

"Venem fora perquè allà es cobra i aquí no", va remarcar després de recordar que aquesta situació no és d'ara, sinó que s'ha produït des dels anys 80.

Aquest va ser precisament el motiu pel qual Grifols va decidir, l'any 1987, obrir mercat a l'exterior i internacionalitzar el seu negoci. Actualment, el 92% de les seves vendes provenen de fora d'Espanya, i el 80% de la seva activitat industrial està també a l'estranger.

En aquest sentit, Grifols va animar les empreses a sortir a l'exterior, i va negar taxativament que Espanya sigui actualment un país d'"emigrants" pel simple fet que molts dels seus professionals hagin hagut de sortir del país per desenvolupar la seva feina.

"Avui es diu que la gent emigra. Què cony! Són expatriats, gent a la qual s'envia fora i tornarà més rica del que era", va manifestar Grifols, que va afegir: "No enviem morts de fam fora", sinó que "exportem talent".

Malgrat que els analistes financers van atorgar a Grifols la Insígnia d'Or per la seva trajectòria professional, l'empresari va dedicar també unes paraules de retret a aquest col·lectiu, al qual va recriminar que dugui a terme les seves anàlisis i projeccions sense consultar-ho amb la mateixa empresa.

Per això, els va explicar: "Grifols va bé. La pròxima vegada que vulguin analitzar-nos, truquin-nos".

stats