Gual (CaixaBank) demana coratge als bancs centrals per apujar els tipus

El president de l'entitat catalana alerta de l'elevat endeutament de l'economia

El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha demanat aquest divendres "coratge" als bancs centrals per retirar els estímuls i apujar els tipus d'interès per evitar noves bombolles financeres. El president de CaixaBank ha participat en un cicle de conferències sobre els 10 anys de la caiguda de Lehman Brothers organitzat pel Cercle d'Economia.

Jordi Gual ha indicat que la situació actual, sobretot de regulació i supervisió de les entitats bancàries, és molt millor de la que hi havia abans de la crisi. No obstant això, ha insistit que cal reclamar una regulació "que sigui senzilla, comprensible i amb mesures fàcilment observables".

"Amb un sistema així potser evitaríem futures crisis", ha indicat el president de CaixaBank, malgrat que ha matisat que en les crisis té molta importància el factor humà. "Apareixen biaixos amb emocions humanes com l'ambició desmesurada, les actuacions deshonestes i els comportaments gregaris" que poden fer caure en una nova crisi.

Jordi Gual ha incidit molt en l'excés de liquiditat que hi ha en l'economia i que dispara l'endeutament, cosa que, al seu parer, pot fer caure en una nova crisi. En aquest sentit, ha recordat que segons el Banc Internacional de Pagaments el 2009 l'endeutament global de l'economia mundial era del 180% del PIB, per passar al 204% el 2013 i al 217% el 2017.

"El deute total del sistema ha seguit pujant tot i els advertiments", ha indicat. Això passa, segons ha dit, per la por que retirar les polítiques expansives pugui espatllar la recuperació, "però s'ha de fer", ha dit.

La recuperació de l'economia ha de venir de les variables reals, no financeres, ha advertit el president de CaixaBank, per la qual cosa ha demanat que gradualment es retirin els incentius. "Hem de ser capaços que l'economia creixi des de la perspectiva real", ha dit.