Economia 13/07/2012

Guia per entendre les noves regles del joc del comerç

El govern espanyol liberalitza horaris i desregula el període de rebaixes

Dani Sánchez Ugart
2 min
La proposta planteja que siguin els comerciants els que trïin quan volen fer les rebaixes.

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres la liberalització comercial que passa per una desregulació dels horaris comercials i dels períodes de rebaixes, i l'obligatorietat de crear una zona turística amb llibertat d'horaris absoluta en algunes ciutats, entre elles Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes són les 5 claus de les noves regles del joc:

1. Llibertat per fixar les rebaixes: Fins ara estaven limitades a dos períodes anuals de dos mesos. Amb la nova regulació serà el comerciant qui decidirà quan vol fer les rebaixes. El risc d'aquesta mesura, segons els comerciants, és que es neutralitzi l'efecte en les vendes, perquè no serà entès com a res excepcional. El govern defensa que incrementarà el consum.

2. Llibertat d'horaris per als petits: Els establiments de menys de 300 metres quadrats i que pertanyin a una pime o a autònoms tindran llibertat comercial absoluta. Podran obrir tots els dies de l'any. Actualment, la llei ja ho reflectia, però permetia a les comunitats reduir-ho als més petits de 150 metres. Catalunya ho havia fet i, a més, havia especificat que la llei només era vàlida per a establiments que venguessin productes d'alimentació.

3. Més diumenges comercials: El nombre de diumenges que podran obrir tots els comerços passarà de 8 a 10 a Catalunya. Fins ara la llei establia que n'eren 12, però deixava oberta la porta a les comunitats a reduir-los a 8. Ara s'amplia la norma estatal a 16, amb la possibilitat que les comunitats els deixin en 10.

4. Més hores d'obertura: Tots els establiments podran obrir un màxim de 90 hores a la setmana, en lloc de les 72 permeses fins ara.

5. Zones turístiques obligatòries: El decret estableix que algunes ciutats hauran de crear una zona turística obligatòria, si compleixen certs requisits –més de 400.000 creueristes o més d'un milió de pernoctacions a hotels–. A Catalunya, Barcelona n'haurà de delimitar una. En tot l'estat espanyol hi ha 13 ciutats més afectades, tot i que algunes, com Madrid, ja ho havien fet.

stats