Economia 03/03/2013

De Guindos creu que Bankia i CatalunyaBanc podran tornar les ajudes rebudes

El ministre veu ara un futur per a Espanya "millor que fa un any" i confia a poder fer marxa enrere en la pujada de l'IRPF a partir del 2014, tal com està previst

Efe
3 min
PROTAGONISTA  El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, tornarà a ser avui el protagonista de la reunió dels països de l'euro. Haurà d'explicar als seus homòlegs comunitaris les últimes reformes aprovades i els pressupostos per al 2013.

MadridEl ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, està convençut que Bankia serà capaç de tornar les ajudes milionàries que ha rebut, igual que la resta d'entitats nacionalitzades, CatalunyaBanc i Novacaixagalicia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Efe, De Guindos se suma a les impressions del president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, que va defensar que l'entitat podrà retornar els fons públics injectats per a rescatar-la.

Segons el parer del ministre, els més de set milions de clients de Bankia poden ser avui "molt més tranquils que fa uns mesos per l'extraordinària solvència i liquiditat de l'entitat".

Ha augurat que els altres dos bancs en mans de l'Estat, CatalunyaBanc i Novacaixagalicia Banc, també seran capaços de tornar els recursos, encara que fins ara cap entitat de les que ha acabat sent subhastades hagi retornat un sol euro.

El titular d'Economia ha destacat que la situació actual d'aquestes tres entitats en mans de l'Estat és millor que en el passat per l'ajuda europea rebuda en condicions molt favorables, ja que l'interès ronda el 0,5%, a un termini "molt llarg " –12,5 anys– i amb un període de carència de deu anys.

Espanya va rebre per sanejar el seu sistema financer i posar en marxa Sareb, l'anomenat "banc dolent", una línia de crèdit d'uns 40.000 milions d'euros.

'Sí' a limitar el sou dels banquers

De Guindos ha assegurat que l'objectiu que es discuteix a Europa per limitar els bonus que reben els banquers són només uns mínims i que el govern espanyol "va més enllà". "Creixem important introduir en la remuneració dels banquers transparència i claredat", ha dit.

I la forma de fer-ho és que els paquets globals, és a dir el sou fix i el variable, dels primers executius de la banca a Espanya siguin aprovats pels seus accionistes a la Junta General.

"És una cosa que segurament no es va a recollir en la directiva que està ara en discussió però que el govern espanyol té pensat implementar en els pròxims mesos", amb la transposició a la normativa europea, ha dit De Guindos.

El futur d'Espanya, "millor que fa un any"

El responsable d'Economia ha assegurat que "el futur es presenta molt millor que fa un any" i que si se segueixen dissipant els dubtes sobre el futur de l'euro i es posen en valor les reformes "la prima de risc convergirà clarament per sota dels 300 punts ".

Ha defensat que ara no s'està "ni més a prop ni més lluny del que es denominava el rescat", ja que els fonaments de l'economia espanyola "són sòlids" i el Tresor és capaç d'afrontar les situacions d'incertesa que es puguin produir a curt termini ".

Tot i que les seves estimacions de caiguda de l'economia el 2013 (0,5% del PIB) són més optimistes que les dels organismes internacionals, el ministre considera que el perfil de l'any en curs "serà positiu".

I ha deixat clar que, tal com la pròpia CE ha dit, el 2013 no es necessitaran més ajustos, encara que en el programa d'estabilitat que el PP haurà de presentar a Brussel·les a finals d'abril es recolliran les mesures per als dos propers anys.

El plantejament de l'executiu és intentar fer compatible la reducció del dèficit públic amb la promesa que la pujada de l'IRPF es revertirà el 2014, ha dit el ministre.

Sobre la millora de la imatge d'Espanya a l'exterior, De Guindos ha reconegut que els casos de corrupció tant al PP com en l'entorn de la casa reial no són positius, tot i afgir que no ha rebut "moltes preguntes" sobre aquests temes per part dels inversors internacionals.

stats