Publicitat
Publicitat

De Guindos : "Junqueras sap perfectament que la independència de Catalunya és impossible"

El ministre d'Economia en funcions defensa que si l'economia catalana creix més és gràcies a les mesures del govern espanyol

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, està convençut que el vicepresident del govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, "sap perfectament que la independència de Catalunya és impossible".  De Guindos ho ha assegurat aquest dimarts en una entrevista a ' El Món a RAC1', on ha afirmat que després de parlar diverses vegades amb el president d'Esquerra Republicana de Catalunya, li ha quedat clar que el mateix Junqueras considera inviable la independència.


Al llarg de l'entrevista, De Guindos ha reiterat que "hi ha consens entre inversors i empresaris" sobre la inviabilitat econòmica de la independència. En aquest sentit, el ministre en funcions ha tret importància a les declaracions del premi Nobel d'Economia,  Joseph E. Stiglitz, que va afirmar que una Catalunya independent seria viable: "Stiglitz també defensa que s'hauria de trencar l'euro i crec que m'hi jugo molt més jo com a ministre en funcions; el que s'hi juga Stiglitz és vendre un llibre". 

"Si l'economia catalana creix més és gràcies a les mesures del govern espanyol"

LUIS DE GUINDOS MINISTRE D'ECONOMIA EN FUNCIONS

De fet, malgrat reconèixer que l'economia catalana "tira del creixement de la nacional", De Guindos ha afirmat que si Catalunya és líder en exportacions, per exemple, és també "gràcies a les mesures que ha pres el govern espanyol". En aquest sentit, De Guindos ha reiterat que a hores d'ara, la principal eina de finançament amb què compta el govern de la Generalitat és el fons de liquiditat autonòmic (FLA).

Dependre de l'Estat a través del FLA, una arma de doble tall 

Un nou sistema de finançament per a tothom

D'altra banda, tot i reconèixer que "és necessari un nou sistema de finançament", el ministre en funcions ha insistit a estendre la reforma al conjunt de les comunitats però recollint "les especificitats de cadascuna, que en el cas de Catalunya són evidents". Però amb condicions. De Guindos ha aclarit que tota millora del sistema de finançament ha de passar pel fet que les comunitats autònomes redueixin fins a zero els seus nivells de dèficit. 

El ministre, que és a Barcelona amb motiu de la  presentació del seu llibre 'España amenazada', s'ha mostrat obertament optimista i orgullós pel que fa al creixement econòmic d'Espanya. Per a De Guindos, el fet que l'estat espanyol estigui en funcions des de fa gairebé un any no ha perjudicat en cap cas l'economia, al contrari: "El creixement econòmic ha anestesiat les conseqüències del govern en funcions", ha afirmat, després d'insistir en el fet que les empreses tampoc han patit negativament aquesta situació. 

La viabilitat de les pensions

I en la mateixa línia s'ha mantingut el ministre en relació amb l'aprovació del pla pressupostari del 2017 que el govern espanyol va enviar dissabte passat a l'executiu comunitari. Segons publica aquest dimarts el diari 'El Mundo', el fons de reserva de la seguretat social només té diners per a un any. De Guindos, però, ha negat rotundament que això signifiqui que les pensions no podran pagar-se l'any que ve. "Les pensions no es paguen totalment amb aquest fons, sinó que depenen de l'ocupació que aquest any encara es recuperarà amb més força", ha aclarit. De Guindos ha assegurat que les pensions estan garantides si hi ha creixement econòmic. "Tranquils", ha conclòs. 

2018 anàlisi

Més continguts de