Economia 09/02/2013

De Guindos creu que el repartiment del límit de dèficit amb les autonomies és "equitatiu" i "just"

El ministre espanyol d'Economia assegura que el rescat de Catalunya ha estalviat 1.000 milions d'euros a la Generalitat

à. Font Manté / O. March
2 min
El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, a la Trobada d'Economia de S'Agaró, amb Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona / DAVID BORRAT

S'Agaró"En tot moment, l'administració central ha fet un repartiment equitatiu [del límit de dèficit] i considera que és just en funció dels esforços que realitzen totes les administracions públiques". Així és com respon el ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, a la demanda de Catalunya perquè Madrid flexibilitzi l'objectiu de dèficit de les autonomies. En arribar a la Trobada d'Economia de S'Agaró aquest dissabte, De Guindos no ha volgut dir si el govern espanyol ampliarà el marge per a la Generalitat aquest any, malgrat que fins i tot Brussel·les ho planteja.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'altra banda, ha assegurat que el fons de liquiditat autonòmica ha permès a la Generalitat estalviar-se 1.000 milions d'euros en interessos. L'any passat, Catalunya va demanar a l'Estat 5.023 milions d'euros per poder fer front a diversos venciments que no podia pagar. Els interessos que la Generalitat ha pagat per aquesta quantia són inferiors als que demanaven els mercats i, segons De Guindos, han estat de 1.000 milions menys. "Quan fem les coses amb diàleg i intel·ligència, tots hi sortim guanyant", ha dit el ministre.

Preguntat sobre si Europa pot flexibilitzar l'objectiu de dèficit d'Espanya, De Guindos ha remarcat que l'objectiu que hi ha en aquest moment és del 4,5% del PIB per al 2013. "En un futur ja veurem com es determina el dèficit públic en la negociació que tenim a Brussel·les", ha precisat. I ha afegit que l'executiu de Mariano Rajoy "no demana absolutament res" i que la possibilitat de relaxar el dèficit és un plantejament "global" a la UE. En qualsevol cas, ha deixat la porta oberta que Europa doni més temps a Espanya per complir amb el seu procés de consolidació fiscal: "No diria que no ens hagin donar més temps", ha subratllat.

La Cambra li demana "diàleg sense apriorismes"

Abans de la intervenció del ministre, el torn ha estat per a Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, que li ha demanat "diàleg sense apriorismes" per edificar unes "noves" relacions entre Catalunya i Espanya. "Cal que la confiança sigui mútua", ha argumentat Valls, que ahir va demanar "respecte a la legalitat" al president de la Generalitat, Artur Mas, davant el full de ruta sobiranista que planteja el Govern i que ha de desembocar en una consulta l'any 2014.

stats