Economia 11/04/2012

De Guindos, sobre els pressupostos: "No són una revenja contra ningú"

El ministre d'Economia defensa que els ajustos es fan "per convicció" i no per imposició de ningú. Ha insistit que el 2012 serà un any "molt dur" per a Espanya

Elena Freixa
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, amb el conseller Mas-Colell

BarcelonaEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, nega rotundament que els pressupostos generals de l'Estat, que no preveuen el deute en infraestructures que l'administració central té amb Catalunya i retallen la inversió, siguin una "revenja" contra "ningú". Així ha respost el titular d'Economia a la pregunta que li ha formulat el president de la patronal Cecot, Antoni Abad, que ha acusat l'executiu de fer política amb els comptes que ha presentat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un dinar-col·loqui a la seu de Foment del Treball, en què hi ha assistit una nodrida representació d'empresaris catalans, De Guindos ha subratllat que els pressupostos s'han elaborat tenint en compte el greu escenari econòmic, i ha reblat que no hi havia cap altra alternativa. "Si vinguessin uns altres a fer els pressupostos, ja veurien el que és ajustar els comptes", ha etzibat. També ha negat que els pressupostos tinguin un rerefons polític i ha defensat que no queda cap altre remei que "posar ordre a casa".

En la pregunta més tensa que ha enfrontat el ministre, Abad li ha expressat la preocupació pels pressupostos i la davallada en algunes partides.

Durant el col·loqui, al qual ha assistit el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, el ministre ha insistit que els ajustos pressupostaris del govern espanyol es fan "per convicció" i no per imposició de ningú de fora, i que en tot cas les visions de l'executiu són coincidents amb les dels socis europeus.

Sobre la darrera retallada anunciada a sanitat i educació, De Guindos no ha especificat si es tindran en compte els ajustos ja fets en aquests àmbits a Catalunya. "La racionalització és imprescindible si volem una sanitat pública viable", s'ha limitat a dir, i ha afegit que el que hi ha hagut fins ara a Espanya és insostenible en el futur.

Un 2012 encara molt dur

La incertesa dels mercats sobre Espanya, expressada en les darreres caigudes de la borsa, i l'escalada de la prima de risc, s'han de relativitzar, segons De Guindos, i s'han d'observar les tendències a mitjà termini seguint un "full de ruta" que, segons ha dit, el govern espanyol té molt clar.

Malgrat apuntar a una "certa estabilització" dins de l'entorn negatiu, el ministre ha reconegut que el 2012, i especialment la primera meitat, seguirà sent un any "molt dur" per a Espanya i que això es deixarà notar en les xifres d'aturats, que seguiran creixent.

Luis de Guindos, que es troba a Barcelona per diversos actes amb empresaris catalans, també ha visitat la Cambra de Comerç, on ha assegurat que l'executiu espanyol té "el diagnòstic" de la situació i la "recepta" per sortir de la crisi. Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha demanat a De Guindos que busqui "la manera de transferir a Catalunya" les quantitats pendents, plasmades a l'Estatut. Valls també li ha demanat que doni el suport al corredor mediterrani, com fa Brussel·les.

stats