RECAPITALITZACIÓ BANCÀRIA
Economia 02/07/2012

De Guindos avisa: la crisi no afluixa

Ignasi Pujol
2 min
DISCURS AL CAMPUS D'ESTIU DEL 'THINK TANK' DEL PP El ministre d'Economia, Luis de Guindos, al costat de l'expresident del govern espanyol i president de la fundació FAES, José María Aznar, ahir, durant la inauguració del Campus FAES 2012, a Navacerrada, Madrid. De Guindos va ocupar diversos càrrecs als governs d'Aznar, com el de secretari d'estat d'Economia.

BARCELONAL'executiu liderat per Mariano Rajoy vol evitar per tots els mitjans l'eufòria per l'acord de divendres a la matinada a Brussel·les, que li permetrà la recapitalització directa de la banca. Per això el mateix president del govern va comparèixer divendres a la cimera amb un posat tranquil i humil, lluny de l'autocomplaença exhibida fa unes setmanes, quan va anunciar el pacte per sol·licitar el rescat financer. I per aquest motiu també el ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va encarregar ahir d'emfatitzar que la situació econòmica a Espanya s'està agreujant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Rajoy i De Guindos tenen motius de pes per a la prudència. En primer lloc, encara s'han de definir molts detalls de l'acord per a la recapitalització directa de la banca, que el poden acabar fent més o menys beneficiós per a Espanya (Madrid vol que la recapitalització directa es pugui aplicar de manera retroactiva, fet que permetria que se'n beneficiessin els bancs nacionalitzats, que són els que més diners públics necessiten).

En segon lloc, Rajoy sap que no pot esperar gaire a destapar les seves cartes. La Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI) li recomanen des de fa temps una llista de mesures que cada vegada més sonen com una imposició apressant. Es tracta de la pujada de l'IVA, la retirada de la desgravació per la compra d'habitatge, la baixada de sous als funcionaris, l'avançament de l'entrada en vigor del retard de l'edat de jubilació i la implantació de l'anomenat cèntim verd.

Durant l'última setmana alts càrrecs del govern espanyol han anat reiterant que l'executiu té molt presents aquestes propostes de Brussel·les i Washington i que fins i tot n'hi ha algunes, com la d'apujar l'IVA dels productes que tenen el tipus superreduït, que s'estudien de manera "crítica". Ara, un cop acordada la recapitalització directa de la banca i, sobretot, la possibilitat que el fons europeu de rescat compri deute espanyol, sembla un moment propici perquè Rajoy reobri l'agenda reformista. El president ja va dir fa una setmana que s'acostaven noves decisions "difícils".

Més recessió

De Guindos va aplanar ahir el camí a Rajoy. Durant la seva intervenció al Campus FAES 2012, el ministre va advertir que la recessió de l'economia espanyola s'agreuja, ja que les dades del segon trimestre apunten a una caiguda del PIB "lleugerament superior" a la dels tres primers mesos de l'any, quan va retrocedir un 0,3%.

En qualsevol cas, el titular d'Economia, que coincidia així amb el pronòstic del Banc d'Espanya, manté la seva previsió que en el conjunt de l'any l'economia retrocedirà un 1,7%, i fins i tot va insinuar més optimisme dient que en els pròxims mesos s'anirà estabilitzant el deteriorament que s'ha donant des de l'estiu passat.

Pel que fa a la possibilitat que el govern apugi l'IVA o retiri la deducció per compra d'habitatge, va dir que les recomanacions "sempre es tenen en consideració".

Tot i això, De Guindos, principal defensor de la pujada de l'IVA -en contra de l'opinió del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro-, ha vist aquesta setmana com el Banc d'Espanya atribuïa precisament l'agreujament de la recessió a la caiguda del consum privat.

stats