Economia 05/04/2012

Espanya s'espolsa la responsabilitat de la "volatilitat" dels mercats i en culpa Europa

El ministre d'Economia creu que el "nerviosisme" que hi ha als mercats es deu als "dubtes sobre el creixement" a la UE. La prima de risc es dispara a màxims anuals

Efe
2 min
Luis de Guindos / EFE

MadridEl ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha atribuït la forta pujada que ha registrat la prima de risc espanyola al "nerviosisme" i la "volatilitat" que generen en els mercats els "dubtes sobre el creixement a Europa".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Té a veure amb els dubtes del creixement econòmic a Europa. Si no hi ha creixement econòmic, els mercats comencen a dubtar", ha dit avui el ministre, en declaracions a Efe, per explicar l'evolució de la prima de risc espanyola, que ha superat aquest dijous per primera vegada des de desembre els 400 punts.

Davant els atacs que han patit alguns mercats, com l'espanyol, el ministre ha apostat per insistir "amb convicció en les polítiques de reducció del dèficit públic i de reformes econòmiques per incrementar el potencial de l'economia".

Tot i que la volatilitat ha danyat especialment el diferencial del deute espanyol, De Guindos ha indicat que no es tracta d'un "problema estrictament espanyol".

"El que posa de manifest és que hi ha hagut un increment en el nerviosisme dels mercats, però no ha sigut únicament a Espanya. Ha afectat el conjunt dels països de la zona euro", ha indicat.

"És un problema que té a veure amb la percepció més negativa del creixement econòmic a Espanya, Portugal i Itàlia", ha dit el ministre.

"Aquest menor creixement provocarà que les dificultats per reduir el dèficit públic siguin grans", ha afegit.

El ministre confia que el projecte de pressupostos que acaba de presentar el govern espanyol per al 2012 i que recull ajustos de 27.300 milions d'euros serveixi per restaurar la confiança.

De Guindos ha recordat que l'objectiu principal del pressupost és avançar en la consolidació fiscal i en la reducció del dèficit públic, que "ha de posar la base de creixement per al futur".

Pel ministre, les mesures reformistes que s'han adoptat en les últimes setmanes, i fonamentalment la reforma laboral i la financera, "han de ser la principal font de confiança en l'economia espanyola".

Ha anunciat que en les pròximes setmanes s'avançaran les directrius dels pressupostos de 2013, que, segons va dir, estaran també caracteritzats per l'austeritat.

stats