CRISI DEL DEUTE
Economia 17/07/2012

De Guindos insta les grans empreses a arremangar-se

Ignasi Pujol
2 min
TROBADA EMPRESARIAL  De Guindos i el director general de l'Iese, Jordi Canals.

BARCELONAEls empresaris i directius que van anar a escoltar ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos, a l'aula magna de l'escola de negocis Iese, a Barcelona, esperaven les paraules d' un dels seus . Així el va presentar Jordi Canals, director general de l'Iese, com un gran coneixedor del sector privat, al qual De Guindos ha dedicat bona part de la seva vida professional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El titular d'Economia va visitar la capital catalana tres dies després de presentar el pla d'ajust més important de la democràcia (amb un impacte econòmic de 56.440 milions d'euros fins al 2014) i, lluny de posar-hi pal·liatius, va sorprendre els assistents en demanar a les empreses de l'Íbex-35, el selectiu borsari espanyol, que siguin "sensibles" amb el context econòmic que viu el país i rebaixin la retribució dels seus consells d'administració.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va publicar la setmana passada que la retribució mitjana dels consells dels grups de l'Íbex va créixer un 5% l'any passat, fins als 7,5 milions d'euros, tot i la "caiguda generalitzada dels resultats". El sou mitjà per conseller va ser de 522.000 euros, un 4,4% més que el 2010. A la primera fila de l'auditori de l'Iese hi havia ahir alguns dels responsables de les empreses de l'Íbex, com Salvador Gabarró, president de Gas Natural Fenosa, Salvador Alemany, president d'Abertis, i Kim Faura, director general de Telefónica a Catalunya.

De Guindos -que divendres passat es va rebaixar el sou un 7%- va argumentar que en moments d'esforços "dolorosos" resulta imprescindible "compartir les càrregues dels ajustos" per canalitzar la sortida de la crisi.

El ministre d'Economia va remarcar que les mesures adoptades divendres al consell de ministres -un increment de l'IVA que permetrà recaptar 22.100 milions addicionals i una retallada de les prestacions d'atur de 13.760 milions fins al 2014, entre d'altres- "no són senzilles", però "no hi ha alternativa". "L'alternativa és que no ens financin", va etzibar.

Espanya tornarà a créixer

De Guindos va assegurar que "l'economia espanyola tornarà a créixer perquè és competitiva". El titular d'Economia va remarcar que "no és lògic" veure els diferencials actuals de la prima de risc. "Hi ha alguna cosa que no hem fet bé en l'entramat de l'euro", va dir De Guindos.

En aquest sentit, el ministre va apuntar com a solució la unió bancària i fiscal europea.

De Guindos va negar "la més mínima" intenció de falta de transparència en comunicar l'impacte econòmic de la tisorada aprovada divendres al consell de ministres a través d'una nota exclusivament en anglès penjada a la web Thespa- nisheconomy.com. El ministre ho va atribuir a "errors de comunicació" de l'executiu.

La borsa espanyola va tancar ahir amb una davallada de l'1,99%, fins als 6.532 punts, cosa que eleva les pèrdues anuals fins al 23,75%. La prima de risc, que mesura el diferencial del bo espanyol i l'alemany a deu anys, es va elevar 18 punts, fins als 558 punts bàsics. La rendibilitat del bo a deu anys es va situar en el 6,817%.

El Tresor espanyol s'enfronta avui i dijous a dues emissions de deute. En total preveu captar fins a 6.500 milions d'euros en unes condicions adverses. Divendres està previst que el govern espanyol firmi el memoràndum del rescat del sector financer espanyol.

stats