Economia 21/05/2012

De Guindos xifra el sanejament de Bankia en 7.500 milions d'euros extres

El ministre d'Economia defensa el futur de l'entitat bancària, nacionalitzada fa dues setmanes

Ara / Efe
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, aquest matí al fòrum Cinco Días / EFE

BarcelonaEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, calcula que Bankia necessitarà un sanejament extra d'entre 7.000 i 7.500 milions d'euros, que se sumaran als 4.500 que ja va injectar el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Ho ha avançat durant la intervenció al Fòrum Cinco Días, en què ha defensat el futur de l'entitat bancària, nacionalitzada fa dues setmanes, i ha dit que "Bankia és una entitat amb molta liquiditat que té molta activitat a Espanya" i amb "un conjunt de treballadors que valoro molt perquè han demostrat el seu compromís amb la marca".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La xifra es coneix just quan el nou president de BFA-Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, prepara el pla de viabilitat de l'entitat, que inclourà una petició d'ajuda addicional a l'Estat en forma d'injecció de capital o de títols convertibles en accions.

Segons diversos mitjans financers, Goirigolzarri podria presentar el pla de viabilitat aquesta mateixa setmana.

Aquest matí, les accions de Bankia es mantenien a l'alça i pujaven un 6,89%, fins als 1,87 euros.

De Guindos creu que l'economia tornarà a caure un 0,3% el segon trimestre

El ministre també ha avançat avui que l'economia tornarà a caure un 0,3% del PIB el segon trimestre del 2012, igual que en els dos anteriors, i continuarà en recessió. De Guindos ha assegurat que aquestes són les dades segons els indicadors provisionals, però que s'estan "corregint els desequilibris" que ens han portat a la situació actual.

El titular d'Economia ha assegurat que l'ajust fiscal és "ineludible", però "no per imposició de fora, sinó per convicció del govern [espanyol]", i ha considerat "vital" l'acord del Consell de Política Fiscal i Financera de dijous passat segons el qual les comunitats autònomes s'han compromès a dur a terme un ajust de més de 18.000 milions d'euros.

Economia veu bàsic el consens per nomenar el governador del Banc d'Espanya

De Guindos ha assegurat que té "al cap" diversos candidats per substituir el governador i el sotsgovernador del Banc d'Espanya a mitjans de juliol, i que han de ser persones d'"absoluta qualificació professional" i escollits per consens.

De fet, el ministre ha admès que li agradaria recuperar el consens "que mai s'hauria d'haver trencat" i que "es va trencar en l'anterior govern", amb el nomenament de l'actual governador, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, un fet que ha qualificat d'"error terrible".

"El Banc d'Espanya és una institució del màxim prestigi i de la màxima qualitat" i que "ha exercit i seguirà exercint un paper vital per al futur del sector financer", ha subratllat el titular d'Economia.

Posteriorment, en declaracions als periodistes, De Guindos ha insistit que el nou governador de l'entitat ha de ser un candidat sense perfil polític.

stats