Economia 22/03/2017

De Guindos insisteix que Espanya no pot unir-se al sistema de patents europeu perquè exclou el castellà

El ministre d'Economia lamenta que el president de l'Eurogrup no s'hagi retractat de les seves declaracions en què acusa els països del sud de gastar els diners en "alcohol i prostitutes"

Júlia Manresa
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos en la reunió de l'Eurogrup d'aquest dimarts.

MadridEspanya no pot unir-se a l'esquema europeu de patents perquè exclou el castellà. Així ho ha explicat el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, en resposta a una pregunta del grup socialista. Segons ha argumentat el ministre, Espanya sempre ha estat a favor del sistema europeu de patent unitària, però "no s'hi pot unir perquè suposa excloure el castellà".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De Guindos ha explicat que l'actual sistema suposa que la presentació de patents a nivell europeu pot ser en qualsevol idioma però ha d'anar acompanyada d'una traducció en una de les tres llengües que el sistema considera oficials, anglès, alemany i francès. Per al ministre d'Economia, això suposa que les empreses espanyoles haurien de traduir a un d'aquests tres idiomes les seves patents i també acceptar patents que no estiguin fetes en espanyol. El ministre considera, a més, que això implica inseguretat jurídica, perquè en cas que hi hagués alguna denúncia o conflicte entre una empresa espanyola i una d'un altre país europeu per la propietat intel·lectual d'una patent, la companyia espanyola hauria d'assumir una de les tres llengües oficials.

Catalunya demana el 35% de les patents espanyoles

En defensa de les pimes

De Guindos ha defensat aquest posicionament en defensa principalment de les petites i mitjanes empreses espanyoles, les que considera amb menys capacitat per complir les exigències d'aquest marc europeu de patents o que tindrien més dificultats per fer les traduccions. "Impedir la utilització de l'espanyol com a llengua oficial suposaria que les nostres empreses haurien de traduir a altres idiomes les seves patents", ha afirmat De Guindos", que considera que això implica "excloure el castellà i excloure les nostres empreses, sobretot les més petites, que estan en desavantatge respecte de les que sí que el poden utilitzar".

La resposta a Dijsselbloem

D'altra banda, el ministre ha tornat a respondre al president holandès de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que considera que els països del sud d'Europa gasten diners en "alcohol i prostitutes". De Guindos ha qualificat les declaracions de "desafortunades" i ha lamentat que no s'hagués retractat. "Les declaracions em semblen desafortunades des del punt de vista de la forma i del fons", ha insistit el ministre aquest dimecres al Congrés".

Cal recordar que Dijsselbloem va afirmar, en declaracions al diari 'Frankfurter Allgemeine Zeitung', que "no es poden gastar tots els diners en alcohol i prostitutes i després demanar ajuda". Ahir De Guindos ja havia respost que "ningú es gasta els diners en coses inútils".

stats