Economia 08/07/2012

"Hauríem d'enviar inversors catalans a Califòrnia també"

1 min
"Hauríem d'enviar inversors catalans a Califòrnia també"

01. Trajectòria Xavier Verdaguer ha muntat nou empreses, no totes amb èxit, però mai s'ha desanimat. Creu que el fracàs és part de l'aprenentatge d'un emprenedor i això ho ha vist molt clar a Silicon Valley, on va aterrar fa tres anys per fer un curs d'estiu a la Universitat de Stanford i d'on ja no ha tornat a marxar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

02 . Optimisme i energia

Es va enamorar de l'optimisme i "l'energia positiva" que es respira al voltant de la coneguda universitat californiana, cor de la innovació i l'emprenedoria. Allà va fundar Innovalley, una empresa que uneix moda i tecnologia. Verdaguer també és l'impulsor del projecte Imagine, que convida dotze emprenedors a passar un mes a Silicon Valley perquè puguin amarar-se del seu ecosistema creatiu i tornin a casa carregats d'idees noves i amb el xip canviat.

03. Sistema educatiu

"Als EUA existeix un clima d'emprenedoria real, on els empresaris joves són figures de referència. A la nostra cultura els emprenedors no són referents, ni tan sols a la tele", observa. "El problema recau en el nostre sistema educatiu, que no ens ensenya que ens agradi liderar ni a saber comunicar bé les nostres idees". D'altra banda, està convençut que els emprenedors catalans tenen un avantatge competitiu: la capacitat creativa. "Els nord-americans i xinesos tenen tècnics molt competitius, però la marca Barcelona està molt valorada pels inversors: hem d'exportar creativitat", insisteix Verdaguer.

04. Cultura del risc

Segons Verdaguer, els inversors de Silicon Valley "volen veure innovació i noves idees", mentre que aquí "no tenen cultura de risc". Fins ara, l'inversor local no gosava invertir sense veure un pla de negoci al davant. "A Barcelona hi ha molta gent amb diners, però no sap com invertir. Potser hauríem d'enviar un grup d'inversors catalans a Silicon Valley", conclou.

stats