Economia 09/09/2012

Helene Zuber: "Els joves espanyols han d'entendre que mil euros és molt"

La corresponsal de 'Der Spiegel' a Espanya explica a l'ARA com veu la gestió de Rajoy i compara Espanya amb Alemanya

Joan Rusiñol
1 min
Helene Zuber: "Els joves d'aquí han d'entendre que mil euros és molt"

MadridVa venir per primera vegada a l'estat espanyol el 1976, quan "la dona de la casa no tenia ni compte corrent propi". Ara viu a Hamburg, però segueix informant de manera regular del que passa a la Península, com fa des de mitjans dels anys vuitanta. Helene Zuber, molt crítica amb Rajoy, coneix molt bé les interioritats espanyoles i per què aquí la crisi ha sacsejat d'una manera tan profunda. A l'entrevista fa reflexions com les següents:

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Rajoy es va passar la campanya dient que la crisi tenia un nom: Rodríguez Zapatero. Assegurava que quan ell governés tot s'arreglaria, dibuixava un paradís. A Berlín l'expectació era alta perquè hi havia el convenciment que el PSOE ja no tenia control sobre les comunitats després de les últimes eleccions autonòmiques. Es creia que el PP tenia una estratègia".

"Les promeses que s'havien fet fins ara al jovent, dient-los que tot pujaria −el nivell de vida, els salaris− no es poden mantenir. Els alemanys ho van comprendre fa 10 anys i ara ho han d'entendre els joves espanyols: que mil euros és molt. No ho dic amb cinisme, sinó que cal saber que prop del 30% dels treballadors alemanys cobren menys de 500 euros. Caldrà començar, com la meva generació, amb molt menys, potser treballant en tres llocs alhora... Moltes vegades una generació està tan mimada que només exigeix, i li sembla que té dret perquè sí a un determinat nivell de vida. I no és així, ni tan sols a Alemanya".

Llegiu l'entrevista sencera a l'ARA Premium.

stats