Economia 12/04/2012

Hisenda tornarà 2.059 milions a contribuents catalans, un 1,25% menys

Tres de cada quatre declaracions seran amb dret a devolució, mentre que Hisenda calcula ingressar 1,3 milions de les que surtin a pagar

Efe
2 min

BarcelonaL'Agència Tributària preveu tramitar aquest any a Catalunya 3,4 milions de declaracions de la renda corresponents a l'exercici 2011, un 1% menys que l'any anterior, i tres de cada quatre seran amb dret a devolució per un import total de 2.059 milions d'euros, un altre 1,25% menys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

S'estima, per contra, que una mica més de 800.000 declaracions sortiran amb resultat a ingressar a Hisenda per un import de 1.379 milions d'euros, una xifra que és un 0,8% inferior a la del 2010, segons les dades facilitades avui pel delegat especial de l'Agència Tributària a Catalunya, Gonzalo David García de Castro.

L'Agència Tributària ha iniciat avui les devolucions de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), amb prou feines 48 hores després d'obrir el termini per a la gestió telemàtica de l'esborrany de la declaració.

Fins ara s'han sol·licitat a Catalunya 27.600 devolucions, de les quals 3.500 ja estan pagades.

García de Castro ha assenyalat, això no obstant, que el contribuent pot tardar uns dos dies a veure reflectida en el seu compte corrent aquesta devolució a causa del desfasament que es produeix des que s'ordena l'ingrés fins que el rep el sol·licitant.

Aquest any, l'Agència Tributària posarà a disposició dels contribuents catalans prop de 4 milions d'esborranys i dades fiscals per facilitar la seva declaració, i es calcula que en aquesta comunitat més d'1,5 milions de persones utilitzaran el sistema informàtic REN0 per a l'obtenció ràpida d'aquesta informació.

Precisament, la campanya de la renda va arrencar dimarts passat, dia 10, amb el col·lapse de la pàgina web d'Hisenda per la petició rècord de devolucions.

García de Castro ha explicat que el servidor informàtic de l'Agència Tributària va rebre més de 8.000 connexions per segon durant les primeres hores de funcionament, malgrat que està preparat per atendre'n un centenar, cosa que "va desbordar" la capacitat del sistema, que es va col·lapsar, impedint a molts contribuents sol·licitar el seu esborrany.

Aquest matí, no obstant això, "els ordinadors funcionen raonablement bé", segons el delegat de l'Agència Tributària a Catalunya, que ha pogut descarregar-se amb normalitat el seu esborrany de la renda des del seu ordinador personal.

"Els problemes de congestió estan gairebé totalment solucionats", ha subratllat.

Una de les novetats de la present campanya de la renda és que es recupera l'obligació de declarar l'impost sobre el patrimoni per als contribuents amb quota a ingressar i també per a aquells que comptin amb béns per un valor superior als 2 milions d'euros.

El mínim exempt se situa en els 700.000 euros i l'habitatge habitual es troba exempt també fins als 300.000 euros.

La Generalitat, que té cedit l'impost, ha introduït una bonificació del 95% de la part de quota que correspongui a explotacions forestals.

Totes les persones que hagin de declarar aquest impost hauran de fer-ho exclusivament per Internet.

stats