Economia 22/02/2012

Brussel·les proposa castigar Hongria amb la congelació de 495 milions pel seu dèficit excessiu

La Comissió Europea ha pres una decisió sense predecents a la UE. El país deixarà de percebre gairebé un terç dels fons de cohesió del 2013

Laia Forès
1 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) havia advertit les autoritats d'Hongria des de l'entrada del país a la Unió Europea, al 2004, de la necessitat de prendre mesures per reduir el seu dèficit. Davant la passivitat del govern, Brussel·les proposa un càstig exemplar: la congelació de 495 milions d'euros dels fons de cohesió, els que reben les regions més desfavorides, de l'any que ve. És gairebé la tercera part dels diners que havia de rebre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura no té precedents a la UE. Si bé és cert que existeixen mecanismes per multar els socis amb dèficit excessiu, aquests no s'han posat mai a la pràctica. Sorpèn, a més a més, que la multa arribi ara, quan el dèficit que va registrar Hongria al 2011 va ser del 3,6% del Producte Interior Brut (PIB), només sis dècimes per sobre del límit permès. Tot i això, Brussel·les considera que la xifra respòn a mesures puntuals que amaguen el dèficit real, que eleva al 6% del PIB.

Segons el comissari europeu d'Economia, Olli Rehn, la decisió de la CE és "proporcional i justificada". Brussel·les havia llançat moltes advertències a Hongria, però el país no ha fet cas de les recomanacions de la CE. Rehn ha negat que la multa tingui res a veure amb la picabaralla política entre Brussel·les i Budapest per la deriva autoritària que ha pres el país des de l'ascensió al poder del populista Vickor Orban.

stats