Hongria demana ajuda financera a Europa

La CE confirma haver rebut la petició i assegura que qualsevol préstec de la UE serà tractat com a ajuda "preventiva"

La Comissió Europea ha rebut oficialment la sol·licitud d'ajuda financera del govern hongarès i estudiarà la petició, segons ha informat aquest dilluns un portaveu.

La CE ha afegit que qualsevol préstec que rebi per part de la UE serà tractat com un ajut "preventiu". "La Comissió estudiarà la petició en estreta col·laboració amb els estats membres i amb l'FMI, ha dit el comissari d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Amadeu Altafaj.

De fet, acaba de tornar a Brussel·les la missió que ha estat durant dues setmanes a Budapest per supervisar els comptes d'Hongria, després que aquest país rebés ajuda financera el 2008.

L'estat es va beneficiar llavors del mecanisme comunitari d'ajuda financera a mig termini, que permet concedir préstecs a un o diversos estats membres que experimenten dificultats o greus amenaces a les balances de pagaments o per compte corrent.

És una via de la què només poden beneficiar-se els socis que, com Hongria, no han adoptat l'euro.

El ministeri d'Economia hongarès ja va dir la setmana passada que la crisi a l'eurozona estava complicant l'accés d'Hongria al finançament dels mercats i que havia iniciat negociacions per rebre ajuda econòmica per part de la UE i l'FMI.

El deute públic d'Hongria s'eleva al 82% del PIB i ja va rebre el 2008 una ajuda d'Europa i l'FMI de 20.000 milions d'euros per evitar el col·lapse financer.