La Setmana Santa fa pujar l'IPC de l'abril tres dècimes

La inflació anual se situa en l'1,7% a Catalunya

L'índex de preus al consum (IPC) va pujar tres dècimes a l'abril en relació amb el mes anterior a Catalunya. L'augment situa la taxa interanual fins a l'1,7%, el seu tercer repunt consecutiu després del de febrer i el març, segons ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme estadístic estatal ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC a l'encariment dels preus dels sectors transport, serveis (hotels, restaurants) i cultural fruit de la Setmana Santa, que aquest any va començar el 15 d'abril. A més també van augmentar els preus del vestit i calçat fins a un 10,4% per l'inici de la temporada primavera estiu.

Per contra, els únics preus que van baixar van ser els de l'habitatge, que van registrar un descens de quatre dècimes, i els de comunicacions, amb un 0,1% menys.

Per províncies, Lleida va ser la que va presentar una augment més destacat de la inflació, amb un 1,2%, mentre que a Barcelona, Tarragona i Girona l'augment va ser d'un punt. Pel que fa a la taxa interanual, Lleida també va encapçalar el rànquing amb un 2,1%, seguida per Barcelona, amb un 1,7%, Girona (1,6%) i Tarragona (1,4%).

L'IPC puja dues dècimes al març per l'encariment dels carburants

La quarta comunitat amb l'IPC més alt

Catalunya és la quarta comunitat autònoma on més han pujat els preus en l'últim any, després de Navarra (2,1%), Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid (totes dues amb un 1,8%).  Al conjunt de l'Estat, la taxa de variació de l'IPC es va situar en l'1,5%, dues dècimes més que el mes anterior.

Davant d'aquest increment dels preus els sindicats UGT i CCOO han defensat que hi hagi la pujada de salaris. Per la UGT, la pujada salarial mitjana pactada en els convenis signats l'any passat (2,08%) es va ajustar a la franja mínima de les revaloritzacions acordades, percentatge que el sindicat considera "clarament insuficient".

  • Etiquetes