Publicitat
Publicitat

Els preus tanquen el 2014 amb una caiguda històrica de l'1,1%

L'IPC acumula un semestre en negatiu a causa, principalment, de l'abaratiment de les gasolines

L'índex de preus de consum (IPC) ja acumula un semestre en negatiu, després que al desembre hagi tornat a baixar un 1,1% en taxa anual, a causa de l'abaratiment dels carburants (gasoil i gasolina), segons l'indicador avançat publicat aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Si es confirma el 15 de gener aquesta dada avançada, el descens dels preus registrat al desembre seria el més elevat des del juliol del 2009 (quan va caure l'1,4%) i suposaria un empitjorament de set dècimes respecte al novembre.

La forta caiguda interanual dels preus al desembre s'ha aguditzat respecte a la registrada des del mes juliol (-0,3%), que ha continuat a l'agost (-0,5%), setembre (-0,2%), octubre (-0,1%) i novembre (-0,4%).

En taxa mensual, els preus han caigut el 0,6% respecte al novembre, cosa que contrasta amb el comportament registrat en aquest mes durant els últims cinc anys, que es va mantenir sempre en positiu.

Respecte de la variació anual de l'IPC harmonitzat —que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona de l'euro—, l'indicador avançat mostra un retrocés al desembre de l'1,1%, sis dècimes pitjor que la baixada del mes anterior. En taxa mensual, aquest indicador harmonitzat també hauria registrat un descens del 0,7% respecte al novembre.

Després de gairebé quatre anys folgadament en positiu, des del setembre del 2013 la inflació s'ha mantingut al voltant del zero, i es va situar en negatiu l'octubre de l'any passat (0,1%) per primera vegada des del 2009.

Després d'aquesta taxa negativa, els preus van créixer durant quatre mesos, van tornar a caure aquest març (0,1%) i van continuar després en una altra ratxa alcista fins que al juliol van començar a caure un altre cop.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT