Economia 26/03/2012

ITV a Catalunya: història d'una liberalització amb polèmica

La història de les concessions per muntar els centres que fan les inspeccions tècniques de vehicles ha passat per moltes etapes

Ara
2 min

BarcelonaL'afer que investiga el jutjat número 9 de Barcelona i pel qual s'han detingut cinc persones –dos alts càrrecs i tres empresaris– té relació amb un concurs per adjudicar estacions d'ITV, un sector liberalitzat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El procés que va portar a la liberalització té 8 dates clau, entre el 2003 i el 2011.

  • 2003: El govern de CiU aprova en el darrer consell executiu de la legislatura allargar sis anys més la concessió de la inspecció tècnica de vehicles (ITV). La decisió afavoria les dues úniques empreses concessionàries: Applus+, llavors en mans d'Agbar i que tenia quasi el 80% de les estacions amb les seves empreses ECA-ITV i Iteuve, i RVSA, que operava sobretot a Girona. La concessió encara tenia tres anys de vigència llavors i CiU l'allargava així fins al 2014.
  • 2004: El govern tripartit impugna la decisió de l'anterior executiu de prorrogar la concessió i anuncia que farà un nou model d'ITV per acabar amb el duopoli al sector.
  • 2006: El Govern de Pasqual Maragall no té llest el nou model quan ha de vèncer la concessió (coincideix amb les eleccions anticipades) i accepta que Applus+ i RVSA segueixin exercint el servei fins al 2013, només un any menys del que havia plantejat CiU tres anys enrere en deixar el Govern.
  • 2007: Per preparar-se per al nou model, que suposarà l'entrada de noves empreses via concurs, els socis minoritaris d'una de les empreses d'Applus+ (ECA-ITV) demanen escindir-se en una nova empresa.
  • 2009: Després de l'estira-i-arronsa amb Applus+, que llavors ja no és d'Agbar sinó propietat del fons inversor Carlyle i d'un grup de caixes catalanes entre les quals hi ha Caixa Catalunya, els minoritaris aconsegueixen escindir-se i crear Certio. L'empresa la passa a dirigir un d'aquests exsocis d'Applus, Ricard Puignou, detingut ahir, i domina un 20,5% del pastís. Applus+ passa a controlar-ne un 54%.
  • 2010: Surten a concurs dos blocs de tres estacions d'ITV. Applus+ no pot participar-hi, ja que l'objectiu és obrir el mercat a d'altres operadors i que rebaixi el seu pes fins a un 50% del mercat com a màxim.
  • 2010: El concurs s'adjudica en dos blocs de tres estacions: l'un a Itevelesa i l'altre a Atisae. Aquest segon genera polèmica. Certio recorre l'adjudicació al TSJC assegurant que durant el procediment el Govern va incloure nous requisits un cop ja s'havia entregat la informació de les ofertes. El TSJC suspèn l'adjudicació de forma cautelar. Això afecta les estacions que s'havien de construir a Amposta, les Borges Blanques i Sant Celoni.
  • 2011: El govern de CiU recorre la impugnació de Certio assegurant que el procediment del concurs s'acull a la llei. Algunes de les estacions s'estan construint tot i que el procés d'adjudicació era als tribunals, però a dia d'avui cap està en marxa, pendent que es resolgui.
stats