Economia 09/10/2012

Funcas rebaixa en 3.000 milions la previsió del govern espanyol per la pujada de l'IVA

Hisenda espera recaptar 10.100 milions el 2013 gràcies a l'increment de l'impost, però Funcas diu que l'impacte extra serà de 6.680 milions. D'aquesta manera, posa en dubte els pressupostos de l'any que ve

Joan Faus
2 min

MadridLa Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) creu que el govern espanyol recaptarà menys del que espera amb la pujada de l'IVA que va entrar en vigor l'1 de setembre. En un informe publicat aquest dimarts, Funcas preveu que l'increment de dos a tretze punts de l'IVA generi una recaptació addicional anual de 6.680,7 milions d'euros. La xifra és inferior als 10.100 milions que l'executiu de Mariano Rajoy pronostica com a recaptació extra per al 2013, segons consta als pressupostos de l'Estat per a l'any vinent presentats a finals de setembre. A més, per al 2014 la previsió és de 9.670 milions, segons el pla pressupostari que el govern va enviar a Brussel·les a l'agost. És a dir, el càlcul de Funcas és inferior en uns 3.000 milions al de la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els pressupostos de l'Estat per al 2013 preveuen recaptar el proper any 54.657 milions en IVA, cosa que suposa un augment del 14,6% respecte als pronòstics dels comptes del 2012. Segons el diagnòstic de Funcas, aquests càlculs no es compliran i, per tant, l'Estat recaptarà menys del que espera. És a dir, que ho hauria de compensar per una altra banda per quadrar els comptes.

En l'informe, la fundació qualifica de "proporcional" l'increment de l'IVA. "Contràriament a la percepció generalitzada, la pujada aprovada en l'IVA no és especialment regressiva en termes distributius", assegura.

Dividint les llars en funció del seu nivell de despesa, els autors calculen que l'impacte de l'augment de l'IVA oscil·la entre el 9,8% i el 10,85%, amb indiferència del nivell en què es trobin. En concret, els canvis en l'impost incrementaran la recaptació que prové de les llars en 5.010,5 milions, una xifra que ascendeix fins als 6.680,7 milions sumant els ingressos addicionals que s'obtindran des de les administracions públiques i el sector empresarial públic i privat.

D'altra banda, el mateix informe també analitza l'evolució de la inflació. En un altre article, els experts de Funcas preveuen que si el preu del petroli segueix a l'alça, la inflació de desembre podria situar-se en el 3,6%. D'aquesta manera, les mitjanes anuals serien del 2,5% i el 2,6%, respectivament, el 2012 i el 2013. Aquesta xifra va en línia amb els càlculs de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons l'indicador avançat de l'IPC harmonitzat, la inflació interanual va ser al setembre del 3,5%, vuit dècimes més que a l'agost, fruit de la pujada de l'IVA. Per trobar una inflació tan alta, cal remuntar-se a l'abril del 2011, que va ser del 3,8%.

Funcas pronostica que si el preu del petroli es manté al voltant dels nivells més recents i s'hi inclou l'impacte de la pujada de l'IVA, la taxa d'inflació s'elevaria fins al 3,1% al setembre i el 3,3% els mesos de novembre i desembre. La taxa mitjana anual seria del 2,5% aquest any, i del 2,2% el vinent. En canvi, si el preu del cru es modera, la inflació de desembre seria del 3,1%, i les taxes mitjanes anuals d'aquest exercici i del pròxim serien del 2,4% i del 1,9%, respectivament.

stats