Economia 18/10/2012

Iberpotash inicia les obres d'un túnel d'extracció de potassa de 4,7 quilòmetres

El nou accés a les mines, juntament amb una ampliació de les instal·lacions de processament de la potassa, permetran duplicar la producció

Acn
2 min
Iberpotash ja ha excavat els primers 200 metres del túnel

SúriaL'empresa Iberpotash, que gestiona les mines de Súria i Balsareny, ha iniciat aquest dijous la perforació d'un túnel de 4,7 km de longitud i una profunditat de fins a 900 metres. És el túnel més llarg i alhora amb més desnivell que hi ha a tot l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La infraestructura –que es construeix a la mina de les Cabanasses– forma part de la primera fase del projecte Phoenix i permetrà el transport directe de potassa per l'interior de les galeries mineres. La seva posada en marxa, prevista per a finals del 2014, eliminarà l'actual transport de mineral pel nucli urbà de Súria. La perforació del túnel suposa una inversió de 200 milions d'euros.

A més, l'empresa multiplicarà per tres la ventilació de l'interior de les galeries mineres. El conseller delegat d'Iberpotash, José Antonio Martínez Álamo, ha assegurat que calculen augmentar la productivitat de les mines entre un 30 i un 40% gràcies a la instal·lació.

Les obres es realitzaran en cinc trams diferents, que van des de la superfície a l'interior de les galeries de la mina de les Cabanasses. La perforació es realitza mitjançant un minador com els que l'empresa utilitza a l'interior de les galeries mineres per a l'extracció de mineral, tot i que es tracta d'una màquina de dimensions més grans.

D'altra banda, la posada en marxa de la nova factoria comportarà millores mediambientals com ara la reducció de lixiviats del col·lector de salmorra, la reducció del consum d'aigua del riu o la futura reducció del dipòsit salí.

En total, el projecte Phoenix d'ampliació de les instal·lacions d'Iberpotash al Bages pot suposar una inversió de fins a 600 milions d'euros i la creació de fins a 600 nous llocs de treball en la seva execució en diverses fases, que podrien finalitzar l'any 2020.

De moment, només hi ha garantit els primers 200 milions d'euros, però en una segona fase d'expansió, el projecte preveu arribar a produir 1,1 milions de tones de minerals anuals. D'aquestes, 630.000 tones serien de potassa granulada, 50.000, de potassa blanca industrial i la resta, de potassa estàndard.

stats