SECTOR FARMACÈUTIC
Economia 14/06/2012

Indukern amplia producció al Marroc i s'instal·la a Rússia

Toni Garganté
2 min
José Luis Díaz-Varela, fundador del grup, i el seu fill Raúl en la presentació d'ahir.

BARCELONA.Indukern està en ple procés d'internacionalització. Les tres empreses del grup han iniciat projectes de producció a l'estranger. Laboratorios Calier, centrada en productes veterinaris, preveu aixecar una fàbrica nova al Marroc, que ampliarà la producció de la planta inicial que el govern local va obligar a tancar. El segon projecte consisteix a instal·lar un centre de producció d'envasat de fàrmacs de Kern -la filial productora de medicaments- a Moscou, on des de fa temps ja treballen Calier i Indukern, la tercera empresa dedicada a productes químics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El vicepresident del conglomerat farmacèutic, Raúl Díaz-Varela, va explicar ahir que el grup també té molt interès a créixer a l'Àsia -ja està en procés de registre d'alguns productes a la Xina- i a l'Amèrica Llatina, tot i que el fundador del grup, José Luis Díaz-Varela, va admetre que han paralitzat un pla a l'Argentina a causa de l'actual inseguretat jurídica. L'estratègia fins i tot plantejava comprar una empresa.

La presència internacional d'Indukern augmenta amb l'empresa mixta Hertape Calier al Brasil, que té molts plans de creixement. El grup va tancar l'any passat amb una facturació de 761 milions, cosa que va representar un increment del 12% respecte a l'any anterior. D'aquesta xifra, un 56% es genera en els mercats exteriors.

Vacunes a Lleó

El pressupost inversor anual d'Indukern varia entre els 10 i els 20 milions (amb una mitjana del 18 milions), i també inclou els plans a les plantes espanyoles. En aquest sentit, destaca la construcció d'una fàbrica nova de vacunes a Lleó, que tindrà el doble de capacitat que l'actual. "La fàbrica ens ha quedat petita i estem acabant la compra d'uns terrenys més grans", va assegurar Raúl Díaz-Varela.

La companyia també ampliarà el magatzem de la planta de Terrassa per crear 80 nous llocs de treball i modernitzarà alguns dels processos de la de les Franqueses. Tots aquests projectes fan pensar al vicepresident que la facturació creixerà entre un 5% i un 10% els pròxims tres anys, fins a arribar a unes vendes de 900 milions el 2014.

Kern, l'empresa més jove del grup, s'ha convertit en la tercera del mercat espanyol en unitats de medicaments genèrics (fàrmacs de recepta fora de patent) i la cinquena en facturació. Raúl Díaz-Varela va explicar que les mesures per alleugerir els pagaments de les administracions als proveïdors han estat positius. "Encara ens queda per cobrar tot el deute del 2011 i d'aquest any. Teníem un pla per créixer en el segment de genèrics per a hospitals, però ens ho vam treure del cap en veure la poca serietat pública en els pagaments".

En canvi, Kern vol potenciar la venda de genèrics a farmàcies, "perquè estan caducant moltes patents importants", va afegir Díaz-Varela.

stats