Economia 14/02/2018

Cop contra la precarietat

Diverses dotacions de la Policia Nacional es presenten a l'empresa osonenca Le Porc Gourmet

Natàlia Vila
4 min
Efectius de la Policia Nacional intervenen a Le Porc Gourmet.

BarcelonaMés de sis hores d’inspecció, diverses dotacions policials i centenars d’identificacions. Aquest és el resultat de la investigació que va dur a terme ahir la Inspecció de Treball de la Generalitat a l’escorxador de l’empresa càrnica catalana Le Porc Gourmet, propietat del grup Jorge, a Santa Eugènia de Berga, a Osona. La Generalitat s’hi va presentar a primera hora del matí, amb la Policia Nacional, dins del marc de les investigacions per determinar quina és la situació laboral de les persones que hi treballen.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La majoria dels empleats d’aquesta nau, 750 segons fonts policials, són estrangers. “Això és el que ha motivat que l’actuació estigués coordinada amb la Policia Nacional i no amb els Mossos d’Esquadra, perquè són ells els que tenen les competències en estrangeria”, va explicar a l’ARA el secretari general de Treball, Josep Ginesta. Els agents van envoltar el perímetre d’aquesta indústria per evitar que algun treballador s’escapés: “També és per això que l’operació ha tingut el factor sorpresa, per poder identificar el màxim de treballadors possibles” sense que ho sabessin ni ells ni l’empresa, segons Ginesta.

Els inspectors els van demanar el nom, el permís de treball i el DNI, l’empresa per la qual treballaven i també les condicions. “Tenim diverses denúncies, tant de sindicats com de treballadors, que asseguren que aquests empleats treballen en una situació de precarietat màxima”, explica el secretari de Treball.

Les falses cooperatives

El conflicte ve de lluny. La companyia fa mesos que està sota el punt de mira de l’administració per l’ús que fa de les subcontractacions de personal i de figures com les falses cooperatives, que no obeeixen l’esperit d’aquest model empresarial, en el qual el treballador també és propietari. Aquesta mateixa setmana, l’empresa també va ser assenyalada pel programa Salvados.

Els sindicats fa anys que denuncien les condicions laborals d’aquestes empreses, amb salaris per sota de conveni i contractes fraudulents. La UGT concreta que els treballadors d’escorxadors com el de Le Porc Gourmet estan contractats per empreses que s’amaguen sota la figura de cooperatives per poder “saltar-se” els drets laborals amb jornades d’entre 10 i 14 hores sense descans i per sota del sou que marca la llei.

L’entrada d’ahir a les instal·lacions ha permès a la Inspecció de Treball recollir diverses informacions que podran contrastar amb “els indicis que remarquen les denúncies” en aquest cas concret. La majoria apunten a fraus o incompliments dels drets laborals en matèria de salut laboral, contractes i subcontractació. Si es confirmen, la Inspecció farà els requeriments necessaris per millorar la situació dels treballadors i, en última instància, aquesta càrnica podria acabar fent front a importants sancions econòmiques.

“El que fan aquestes empreses es seccionar el seu procés productiu per parts i externalitzar alguna de les fases cap a aquestes anomenades cooperatives”, explica Ginesta, que matisa que contractar o subcontractar cooperatives no és il·legal “però no pot servir per saltar-se el dret laboral dels treballadors ni per precaritzar tot un sector”.

El fet és que, per la seva forma societària, les cooperatives tenen més flexibilitat: “No es regeixen pels convenis perquè s’entén que el treballador és alhora propietari i ho fa de manera conscient i voluntària”, explica Ginesta. En canvi, en el cas de la càrnica osonenca investigada sembla que els treballadors, en molts casos, “ni tan sols saben dir per quina empresa treballen”, asseguren des de Treball. “Sospitem que s’utilitzen les cooperatives per abaratir costos, explotant uns treballadors que en realitat són empleats per compte aliè i que haurien d’estar registrats i tenir els drets del règim general”, explica Ginesta.

Les estadístiques de Treball demostren que entre el 2008 i el 2015 -és a dir, en plena crisi- el nombre d’afiliats al règim de treballadors autònoms a la indústria alimentària a Osona es va disparar un 165%. La xifra, lluny de ser un indicador d’autoocupació i emprenedoria efervescent, amagava precisament l’actual precaritetat de centenars de treballadors de la indústria càrnica, la més important de la comarca.

El perill que el model s’estengui

En els últims dos anys la Inspecció de Treball ha fet 119 actuacions, però el problema persisteix i amenaça d’estendre’s. També afecta la resta de territoris on aquesta indústria és forta, com ara les comarques de Girona i les de Ponent i, en menys mesura, el Bages i el Vallès Oriental.

La Generalitat, a més, tem que si no es tallen d’arrel aquestes pràctiques s’escampin fins i tot en altres activitats econòmiques: “Ens preocupa, perquè hem començat a detectar que això s’està traslladant a altres sectors, com el turisme, l’hosteleria i, en general, a tot el sector serveis”, adverteix Ginesta.

Fa dos anys el Parlament ja va intentar aturar aquest model de negoci amb una modificació que enduria la llei de cooperatives. “Vam instaurar que les cooperatives que tenien més de 25 treballadors sí que havien de complir els convenis”, apunta Ginesta. La mesura, però, va servir de poc, ja que “el que han fet aquests empresaris és muntar la cooperativa fora de Catalunya, registrar el treballador allà i desplaçar-lo a treballar a Catalunya”, lamenta el secretari de Treball.

stats