CRISI DEL DEUTE
Economia 28/11/2010

La UE i l'FMI injectaran 85.000 milions d'euros per reflotar l'economia irlandesa

El retorn dels diners s'haurà de fer en tres anys i a un tipus d'interès variable

Redacció
1 min
Prop de 50.000 irlandesos es manifesten contra les retallades del govern.

BarcelonaLa Unió Europea ha aprovat definitivament el paquet d'ajudes per rescatar Irlanda, un préstec de 85.000 milions d'euros que confia que contribueixi a calmar els mercats i allunyar el risc de contagi a altres països com Portugal i Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Irlanda haurà de tornar els diners en tres anys. El tipus d'interès que s'aplicarà variarà en funció de la situació dels mercats. Segons ha anunciat Dublín en un comunicat, a dia d'avui el tipus d'interès seria del 5,8%, per sobre del 5,2% que es va aplicar en el rescat grec.

L'acord s'ha tancat durant la reunió a Brussel·les dels ministres de Finances europeus, que han donat llum verda a les ajudes que aportaran conjuntament la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI). Concretament, la UE aportarà un 74% dels fons, mentre que l'FMI aportarà la resta.

El rescat arriba després que el govern irlandès, liderat per Brian Cowenm anunciés la setmana passada un pla d'austeritat que contempla un estalvi de 15.000 milions d'euros fins al 2014 a través de pujada d'impostos, reducció d'empleats públics i retallada de la despesa social.

El pla irlandès va deixar intacte l'impost de societats, situat al 12,5%, el més baix d'Europa i un element clau per a atreure empreses estrangeres al país.

Aquestes mesures d'austeritat, que eren condició indispensable per al rescat, han topat amb el rebuig dels ciutadans, que retreuen l'ajuda financera a la banca mentre es carrega a la població amb més impostos i retallades socials. Prop de 50.000 persones van assistir ahir a la manifestació més multitudinària fins ara en contra del pla de l'executiu.

stats