Crisi de l'eurozona
Economia 03/12/2011

Jacques Delors afirma que l'eurozona és defectuosa des de la seva creació

L'expresident de la Comissió Europea apunta la "tossuderia per la idea germànica de control monetari i l'absència d'una visió clara" de la resta de països com l'origen dels problemes del euro

Efe
2 min

LondresL'eurozona va ser defectuosa des de la seva creació i els esforços per superar la crisi per la qual travessa han estat "pocs" i han arribat "tard", opina Jacques Delors, un dels arquitectes de la moneda única europea. En una entrevista publicada aquest dissabte al diari britànic The Daily Telegraph, qui va ser president de la Comissió Europea (CE) entre 1985 i 1995 considera que els errors comesos quan l'euro va ser engegat, l'any 1999, l'han portat a la seva crisi actual.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Delors, de 86 anys, els polítics que van llançar la moneda única van optar per no tenir en compte les debilitats i desequilibris que hi havia en les economies dels països membres. "Els ministres de finances no volien veure res dolent", afirma l'expresident, que insisteix que tots els països europeus han de compartir la culpa de l'actual crisi.

En particular, Delors considera que Alemanya va insistir que el Banc Central Europeu (BCE) no havia de donar suport als membres altament endeutats per temor a empènyer la inflació. Els problemes de l'euro van començar per una "combinació de tossuderia per la idea germànica de control monetari i l'absència d'una visió clara d'altres països", agrega.

Delors puntualitza que el Regne Unit no comparteix el pes del problema, però afirma que està igual d'"avergonyit" que la resta dels europeus per la crisi financera. A més, l'expolític subratlla que fins i tot Alemanya tindrà dificultats per trobar una solució a la crisi. "Els mercats són els mercats. Ara estan desbordats per la incertesa", afegeix.

El primer ministre britànic, David Cameron, es va reunir ahir a París amb el president francès, Nicolas Sarkozy, per abordar la crisi del deute i uns plans per reorganitzar l'eurozona. Cameron, segons la premsa, volia tractar amb Sarkozy una possible reorganització de l'eurozona, que pot implicar una cooperació més estreta entre els disset països que tenen l'euro, la qual cosa pot afectar la influència del Regne Unit en la UE.

Al Regne Unit, que no forma part de l'euro, hi ha una creixent preocupació per l'impacte que la crisi té en l'economia. El governador del Banc d'Anglaterra, Mervyn King, ha demanat recentment a les institucions bancàries britàniques que reforcin el seu capital davant l'aprofundiment de la crisi en l'eurozona, ja que suposa la "principal amenaça" per al Regne Unit.

King va manifestar la necessitat que els bancs apuntalin el seu capital a fi de protegir-se d'un entorn difícil, que va qualificar d'"excepcionalment amenaçador".

stats