L'adeu del lloctinent de Fainé

Jaume Giró, director general de La Caixa, abandona el grup després d'11 anys

Jaume Giró deixarà de ser director general de la Fundació La Caixa. Segons ha avançat aquest dijous Crónica Global i ha pogut confirmar l'ARA, l'executiu abandonarà el primer grup català després d'11 anys sent un dels homes més pròxims a Isidre Fainé, president de la fundació.

Giró ha sigut una figura clau de l'economia catalana des del seu càrrec com a director de comunicació i director general adjunt de CaixaBank, primer, i com a director general de La Caixa, després. Des d'aquests càrrecs tenia una relació directa o indirecta amb la pràctica totalitat de les empreses i entitats catalanes i la seva influència era enorme. Com a exemple del pes que havia tingut des de la primera fundació d'Espanya i tercera del món, Giró va tenir un paper decisiu en la reconciliació entre el FC Barcelona i Johan Cruyff poc abans de la seva mort. 

Periodista de formació, Giró va entrar en el món de la comunicació corporativa de la mà de Pere Duran Farell, que el va fitxar com a cap de comunicació de Catalana de Gas. Amb l'enyorat executiu català va aprendre la seva professió i es va faixar en els laberints del poder. En aquell càrrec va viure l'absorció de Gas Madrid per part de Catalana de Gas, que va donar lloc a Gas Natural, l'actual Naturgy, que és la primera empresa catalana per facturació. Giró va formar part del comitè de direcció de la companyia des dels 32 anys.

L'executiu, nascut a Badalona l'any 1964, va entrar a CaixaBank l'any 2009, quan Isidre Fainé en va ser nomenat president. Anteriorment, Giró havia treballat a Repsol. Durant anys Giró va ser el lloctinent de Fainé, per la seva condició de director de comunicació però també per l'estret vincle de lleialtat que els va unir.

Una sortida "amistosa"

La Caixa va informar ahir en un comunicat que la sortida era "amistosa". Isidre Fainé ha manifestat que Giró ha dirigit "amb encert" la Fundació Bancària La Caixa en uns anys "de gran intensitat i complexitat", i ha qualificat aquest càrrec de "magnífic colofó a 30 anys de trajectòria professional en grans empreses de l'Íbex-35". "Aquesta serà sempre casa seva", ha afegit.

Per la seva banda, Giró ha afirmat que els seus anys al grup han sigut "els més feliços" de la seva trajectòria i ha explicat que ara reflexionarà sobre el seu futur: "Sento la necessitat de fer un alto en el camí, vull dedicar un temps a repensar la meva orientació professional i de servei a la societat". El directiu ha negat, però, que vulgui crear una empresa consultora. 

Radiografia del model La Caixa

Malgrat aquestes paraules de reconeixement mutu, fonts financeres han explicat a l'ARA que feia uns mesos que Giró havia deixat de ser una persona de la confiança més estreta de Fainé. La sortida, de fet, té elements en comú amb la que el 2014 es va produir quan Joan Maria Nin, conseller delegat de CaixaBank i executiu cridat a ser-ne el president, va ser destituït. Aleshores també es va parlar d'adeu consensuat, però van transcendir les lluites de poder entre Fainé i Nin, lluites especialment cruentes en un entorn professional com el de La Caixa, habituat a un lideratge unipersonal.

Múltiples fonts financeres han assenyalat en els últims anys que, a més d'aquesta cultura presidencial, que el mateix Fainé va viure quan qui manava al grup era Josep Vilarasau, el financer de Manresa exigia entre els seus homes pròxims una lleialtat absoluta, fet que ofegava qualsevol crítica interna.

Diferències en la sortida de les seus

Fonts financeres han explicat a l'ARA que la sortida de seus de Catalunya que va ordenar el grup La Caixa a les seves participades va suposar un abans i un després per a la trajectòria de Giró al grup. En aquell moment, el director general de La Caixa va manifestar la seva oposició al canvi de seu tant de la fundació com de la resta de participades del grup. Aquesta sortida es va posar en marxa després del canvi legal exprés dut a terme pel govern de Rajoy per facilitar el canvi de seu de CaixaBank.

El càrrec de director general de La Caixa queda ara en mans d'Antoni Vila, de 70 anys, i que en porta 35 a La Caixa. El seu càrrec era fins ara el d'adjunt a la presidència de la fundació i se'l considera una persona de la més absoluta confiança de Fainé.