Economia 16/10/2012

Joan Carles Gallego repetirà com a secretari general de CCOO de Catalunya

El sindicat defensarà el dret d'autodeterminació de Catalunya, però demana que aquest debat no es contraposi amb el de les retallades i l'austeritat

Elena Freixa
2 min
Josep Maria Álvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO), defensen el concert econòmic

BarcelonaEl secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, és a hores d'ara i excepte sorpreses l'únic candidat que opta a liderar durant els propers quatre anys el sindicat. El proper Congrés del 14 al 16 de desembre serà el de la seva reelecció, però també el d'afrontar reptes interns (apropar el sindicat al treballador) i entomar els canvis externs (un context polític a hores d'ara incert).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Gallego ha explicat en la presentació del congrés que els objectius passaran per continuar la lluita per "recuperar drets laborals i restablir equilibris" que les darreres mesures dels governs han esmicolat, però alhora fer-ho practicant un sindicalisme més de proximitat, buscant ser més útils al treballador i arribant allà on ara no hi ha tant presència (determinats sectors i sobretot petites empreses).

Pel que fa al debat sobre la independència de Catalunya, el secretari general de CCOO de Catalunya s'ha limitat a defensar que l'organització estarà sempre donant suport "al dret a decidir i, per tant, al dret d'autodeterminació" dels pobles, ja que es tracta d'un dret democràtic.

Gallego ha explicat que el sindicat sempre s'ha alineat a favor de donar a Catalunya "màximes capacitats d'autogovern" i aconseguir que el marc laboral, la negociació i els convenis es pactin en clau catalana. "Una cosa que no sempre han defensat, en canvi, patronals i governs", ha criticat.

En clau interna, el líder de CCOO de Catalunya ha explicat que el sindicat haurà d'aprofitar el congrés per fer autocríticar i repensar l'estratègia per engrescar els treballadors a afiliar-se. Cal, segons Gallego, més proximitat i noves fórmules imaginatives de participació (xarxes socials, per exemple) per difondre que el sindicat pot ser útil per al treballador.

La crisi dels darrers quatre anys ha fet disminuir un 3% l'afiliació del sindicat, actualment de més de 178.000 persones, en un entorn en què moltes empreses han desaparegut i moltes d'altres han reduït plantilla.

"A mesura que els treballadors queden a l'atur o esgoten les prestacions, augmenten les baixes per motius econòmics", ha explicat Gallego. És per això que el sindicat treballa en donar la possibilitat a treballadors de suspendre temporalment el pagament de la quota (mentre no tinguin ingressos) conservant tots els drets de participació dins del sindicat.

La vaga general del 14-N

Abans del congrés, però, el sindicat afrontarà una nova convocatòria de vaga general, prevista per al 14 de novembre i amb voluntat que sigui d'abast europeu. Els sindicats majoritaris CCOO, UGT i la USO formalitzaran la seva adhesió a l'aturada aquest divendres, si res canvia.

Gallego ha reconegut que la data és delicada des del punt de vista català, ja que coincidirà amb la campanya electoral, però ha defensat que la convocatòria no ha estat fixada pensant només en Catalunya, sinó en fer "confluir" els malestars laborals i socials que afecten, de manera global, els ciutadans europeus.

stats