EL DEBAT DE LES PENSIONS
Economia 10/12/2016

José García-Montalvo: “El problema se solucionaria amb més productivitat”

Investigador i professor d’Economia de la UPF

Natàlia Vila
2 min
José García-Montalvo : “El problema se solucionaria amb més productivitat”

BarcelonaEl professor José García-Montalvo és pragmàtic. L’investigador i catedràtic de la UPF creu que un canvi de model ara és inviable i es limita a investigar quins paràmetres del model actual es poden canviar per millorar el sistema de pensions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Quin tipus de reformes exigeix l’escenari actual?

Es podria fer una reforma de tot el sistema, però crec que ara no es donen les condicions polítiques per a un canvi tan radical. Tot indica que hi haurà una reforma dels paràmetres: modificar l’edat de jubilació, reduir la quantitat que es cobra en jubilar-nos... És a dir, tocar paràmetres concrets sense modificar el model per veure si és sostenible.

N’hi haurà prou? ¿O, com recomana l’OCDE, una part de les pensions s’haurien de pagar via impostos? Ja hi ha una part, la de les no contributives, que no es paga amb cotitzacions sinó amb diners del pressupost. Però la qüestió és que si apuges impostos has de ser conscient que això té un impacte: tindràs més ingressos, en teoria, però pot tenir un efecte negatiu sobre el mercat laboral. Més impostos podria significar menys consum i, per tant, menys ocupació.

¿Hi ha algun altre factor que podria ajudar a fer sostenible el sistema?

La situació actual, que ens portarà sens dubte cap a un problema de futur important, es podria revertir i solucionar amb un augment de la productivitat. Si creix la productivitat no hi hauria dificultats per fer sostenible el sistema.

¿Estem en la línia d’augmentar aquesta productivitat?

Malauradament no. O com a mínim no tenim estadístiques que ho recullin. I això que, en principi, la revolució digital i la robotització ens haurien d’ajudar a millorar significativament la productivitat.

¿I doncs, com assegurem més ingressos i, de rebot, el model?

Si acceptem que no farem un canvi sistèmic, les opcions són molt clares: caldrà seguir allargant l’edat de jubilació, fer que les pensions depenguin menys del que hem cotitzant durant la vida laboral... i en última instància veure si cal rebaixar la taxa de substitució [el percentatge de salari que es rep a partir de la jubilació].

¿I tot això sense impostos nous que permetin ingressar més diners?

¿Amb un impost, per exemple, que gravi les màquines que substitueixin treballadors? Podria ser, però és que si amb la robotització augmenta la productivitat, això ja es reflectirà als salaris i als beneficis de l’empresa, i totes dues parts ja tenen impostos actualment. També es parla d’ampliar la cotització màxima per seguir cotitzant per més diners.

Si el Fons de Reserva de la Seguretat Social s’acaba l’any que ve, d’on sortiran els diners que faltin per pagar les pensions?

Hem viscut molts anys sense guardiola. Si no hi ha res al fons s’hauran de pagar igualment: haurà de sortir de les cotitzacions. El que preocupa és que hi hagi una bretxa sistemàtica i permanent entre el que s’ingressa i el que es gasta en pensions.

stats