Economia 24/08/2015

José Luis Martínez Campuzano: "Aquesta crisi demostra que els mercats depenen de les autoritats”

L'analista de mercats del Citigroup Espanya afirma que el col·lapse a les borses mundials d'aquest dilluns també respon als dubtes sobre la pujada dels tipus d'interès de la Reserva Federal i a la caiguda del preu del petroli

Júlia Manresa
2 min
campuzano

BarcelonaÉs només la inestabilitat a la Xina el que explica el col·lapse de les borses mundials

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Hi ha diversos detonants. La situació a la Xina no és suficient per explicar tot això. D'una banda és estiu, en aquest moment hi ha pocs inversors i poca liquiditat. De l'altra, hi té molta influència també la caiguda continuada del preu de les matèries primeres, sobretot del petroli. I, a més, la incertesa sobre l'actuació de les autoritats internacionals. Aquesta crisi demostra que Ara mateix els mercats depenen moltíssim de les decisions que prenguin les autoritats com la Reserva Federal dels Estats Units, però també el Banc Central Europeu (BCE) i, per descomptat, de les decisions que prenguin les autoritats xineses.

Així doncs, que l'estacionalitat intensifica la situació o el pànic entre els inversors és real?

És un dels factors a tenir en compte per entendre la situació però la volatilitat dels mercats és real i la inestabilitat sí que ha portat a una situació de pànic entre els inversors. Jo qualificaria el que està passant avui com una forta correcció d'una situació que a la Xina era clarament una bombolla. És cert que una correcció pot acabar en una situació greu, però si les dades macroeconòmiques continuen sent favorables la situació s'hauria d'estabilitzar.

Quin pes té el factor psicològic en aquesta reacció dels mercats?

El mercat està distorsionat. La desconfiança amb la situació xinesa se suma a les caigudes d'aquests altres indicadors i la irracionalitat dels mercats fa que es retroalimenti el pànic. Amb aquests factors sobre la taula és cert que hi ha un punt de pànic irracional. El que demostra aquesta irracionalitat del moment és que les caigudes són molt fortes i sobtades, és a dir, aquesta volatilitat.

Què necessiten els mercats per estabilitzar-se?

Calma. Els mercats es nodreixen de confiança i, tot i que la borsa xinesa és una borsa d'inversors locals, és un indicador més sobre l'estat de salut de l'economia d'un país que suposa el 16% del PIB mundial i el 40% del creixement. Fonamentalment, doncs, el que volen és estabilitat i per aconseguir-ho el que esperen és que les autoritats continuïn amb les polítiques que ja van començar. S'espera que el creixement a la Xina es mantengui a un ritme d'entre el 6% i el 7% i que Europa sàpiga reaccionar correctament a la pujada dels tipus d'interès de la Fed i a la caiguda dels preus de les importacions.

stats