Economia 28/11/2016

Josep Piqué: "Els impostos autonòmics són un obstacle per al mercat únic"

El vicepresident del Círculo de Empresarios i expresident del Partit Popular a Catalunya reconeix que el sistema fiscal espanyol té problemes "estructurals" i demana "homogeneïtzar-lo"

Júlia Manresa
3 min
El president del Cercle d'Economia, Josep Piqué / MANOLO GARCÍA

MadridEn ple debat i a l'espera de saber quines mesures fiscals prendrà el govern espanyol del Partit Popular per fer front a les exigències de Brussel·les, el Círculo de Empresarios ha volgut fer la seva pròpia proposta en termes de política fiscal. "No hem d'anar fent retocs a determinats impostos, sinó fer una reforma estructural", ha dit el vicepresident de l'organització, Josep Piqué.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El també expresident del Partit Popular català ha reconegut que el sistema fiscal espanyol presenta "problemes estructurals" i ha afirmat que fins ara el que s'han fet són retocs i no la reforma global necessària, en referència concretament a les modificacions per a l'impost de societats que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anat avançant les darreres setmanes.

Segons Piqué, un d'aquests problemes és la transferència de part de les competències en matèria de tributs a les comunitats autònomes. El vicepresident del Círculo de Empresarios ha afirmat que els més de 70 impostos de les comunitats "compliquen i distorsionen la competitivitat i són un obstacle per a les administracions i el mercat únic". En aquest sentit, ha explicat que cal "reordenar, simplificar i homogeneïtzar" l'estructura tributària del país. Tot i això, Piqué no s'ha mostrat contrari al fet que comunitats com la de Madrid facin servir les seves competències per abaixar impostos com l'IRPF per atraure empreses estrangeres. "No em sembla malament això, les altres comunitats també podrien fer-ho", ha conclòs

Una dècada de pujades de tributs a Catalunya

Reforma estructural però sense apujar impostos

Però la reforma global que planteja el Círculo de Empresarios no passa per una pujada d'impostos. Tant Josep Piqué com el president de l'entitat, Javier Vega de Seoane, "la reflexió s'ha de fer eixamplant les bases i el nombre de contribuents, no fer pagar més els que ja paguen". Segons els portaveus d'aquesta organització d'empresaris, han analitzant tribut per tribut i han conclòs que "tot i que ens trobem a la forquilla alta en tipus impositius, la capacitat recaptatòria sempre és més baixa que la mitjana europea", ha dit Piqué. Així, doncs, han manifestat el seu desacord amb les reformes anunciades per Montoro, en l'impost de societats i han cridat a la necessitat d'aconseguir més contribuents i eixamplar les bases.

De fet, l'expresident del PP català ha apuntat que el 50% de l'impost de societats el paga un 0,6% de les empreses. Les causes d'aquests problemes estructurals, però, són a banda del frau, els baixos salaris i l'atur, l'estructura empresarial del país, que compta amb un percentatge molt elevat de petites i mitjanes empreses. "El gran problema que tenim a Espanya són les pimes i la microempresa, on es concentren els baixos salaris", ha afirmat Seoane. Als ulls d'aquesta organització, cal aconseguir engrandir la mida mitjana de les companyies de l'Estat.

En contra del salari mínim i d'eliminar el topall de cotització

Malgrat reconèixer que els salaris espanyols estan per sota de la mitjana europea, els portaveus d'aquesta entitat han afirmat que no és compatible incrementar els salaris si no augmenta la competitivitat" i fins i tot han assenyalat que els països on no hi ha un salari mínim establert els salaris són més elevats.

Pel que fa a la reforma del sistema de pensions i Seguretat Social, els empresaris també han reclamat una reforma estructural que no passi només per eliminar el topall de cotització sinó que impliqui un allargament de la vida de cotització i, per tant, l'endarreriment de l'edat de jubilació a més de la capitalització de part del sistema.

stats