OCUPACIÓ
Economia 29/07/2012

Joves autònoms a la corda fluixa

Elena Freixa
3 min
El nombre d'autònoms ha baixat en picat en els últims quatre anys.

Rafael Soriano té 32 anys i és autònom. Treballa pel seu compte com a electricista des de fa cinc anys i assegura que els seus ingressos li arriben tot just "per sobreviure". La crisi l'ha empaitat durant gairebé tot el temps que fa que treballa pel seu compte, un somni que tenia des que va acabar els estudis. A les dificultats pròpies de la situació econòmica ara s'hi han afegit les últimes decisions del govern espanyol, que ha incrementat l'IVA del 18% al 21% a partir del setembre i ha elevat les retencions de l'IRPF a partir de l'agost. L'escenari és més incert que mai. "Et van matant a poc a poc la il·lusió amb què vas començar el teu negoci", lamenta el Rafael. "Les coses es posen cada vegada més difícils; fa ben bé un any que, un cop ho he pagat tot -impostos, IRPF i quota d'autònoms-, el sou que em queda per a mi és gairebé ridícul", afegeix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Com ell, són molts els joves que s'han llançat al mercat laboral com a autònoms en plena crisi per escapar dels alts índexs d'atur i que ara es veuen a la corda fluixa. L'escenari d'augment d'impostos i de pèrdua de liquiditat per la pujada de les retencions és un nou escull que se suma a d'altres amb què conviuen cada dia, com l'augment de la morositat i la reducció de les fonts de finançament. "Costa cobrar les factures i tant empreses com particulars les passen magres per quadrar els números".

66.000 autònoms menys

Tant els sindicats com les associacions de treballadors autònoms ja han posat el crit al cel per les mesures del govern espanyol, que, asseguren, matarà aquesta via d'emprenedoria i d'altres. "Els autònoms generen activitat, fan negoci i molts contracten altres treballadors", explica el responsable de la CTAC-UGT, Salvador Duarte.

La crisi i la davallada d'activitat que ha comportat ja ha passat factura a les xifres d'autònoms, que han caigut de manera preocupant des de la segona meitat del 2008. Els últims quatre anys han desaparegut més de 338.000 treballadors autònoms a tot l'Estat i 66.500 a Catalunya, segons les dades del règim especial d'autònoms (RETA) de la Seguretat Social. La davallada significa que s'ha passat de 3,4 milions d'autònoms a Espanya el juny del 2008 a poc més de tres milions el mateix mes del 2012, i en el cas de Catalunya ara hi ha poc més de 530.000 autònoms d'alta al registre, quan fa quatre anys fregaven els 597.000 treballadors.

Oxigen en la recessió

Les entitats més representatives a Espanya, com l'Associació de Treballadors Autònoms, ja han posat el crit al cel. El president de l'ATA, Lorenzo Amor, ha advertit que la suma de tot plegat acabarà matant l'emprenedoria i alimentarà les altes taxes d'atur a Espanya. "Apujar impostos només serveix per sortir del pas", va insistir.

Precisament la situació d'asfíxia pot empènyer professionals cap a l'economia submergida. Ho diuen experts i ho va insinuar divendres la secretària d'Ocupació de la Generalitat, Esther Sànchez, que va mostrar-se crítica amb la política de Madrid d'incrementar simultàniament els impostos i les retencions sobre els treballadors en una situació com l'actual.

El col·lectiu preveu uns mesos de tardor molt difícils. Alguns salvaran el cop avançant la facturació durant el pròxim mes per evitar fer-ho al setembre, amb el nou IVA ja en vigor. Emetran factures avançades tot i que les cobrin més tard, quan acabin els projectes en marxa. "És una manera de posar un pedaç i de no haver de renegociar projectes amb els clients", explica Jordi Bou, que és un autònom dedicat al sector turístic.

stats