Junqueras assegura que les noves retallades no afectaran les polítiques socials

Es felicita del front amb les Balears i el País Valencià contra el sostre de dèficit i reconeix "moments de tensió" en la trobada amb Montoro

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest divendres, un dia després de reunir-se amb la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría i de participar al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que les noves retallades que exigeix el govern central no afectaran les polítiques socials.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Oriol Junqueras ha assegurat que el pla d'ajustament "ja està resolt" i que les retallades aniran per la via de la reducció en el pagament d'interessos. De fet, Junqueras ha recordat que des de la Conselleria s'ha fet un grup de treball sobre el deute amb participació de tots els grups parlamentaris, i ha reconegut que "el context ens afavoreix" perquè cada cop que es renegocia un crèdit els tipus d'interès són més baixos.

El vicepresident s'ha felicitat que les Illes Balears i el País Valencià  s'hagin sumat a la posició de Catalunya en contra del sostre de dèficit exigit per govern espanyol, i ha recordat que, a més, al CPFF les comunitats del PSOE també es van sumar a les crítiques sobre el camí del dèficit per als propers anys. Junqueras ha recordat que en aquest cas el govern espanyol va perdre la votació.

El vicepresident del Govern ha argumentat que l'autoritat fiscal independent (Airef), la Comissió Europea i fins i tot la Intervenció General de l'Estat donen suport a la posició de Catalunya en contra del sostre de dèficit imposat a les comunitats, del 0,7% del PIB.

Segons Junqueras, durant la reunió hi va haver "molts moments de tensió", i ha assegurat que li va dir al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que el sostre de dèficit és "insuficient, injust, arbitrari i contraproduent per als ciutadans".

El vicepresident fins i tot ha dit que, donada la situació política del govern de l'Estat, es va postular, mig bromejant, per presidir el proper executiu espanyol. Però Junqueras ha mantingut que podria no haver-hi eleccions generals al juny, perquè es podria arribar a una solució d'última hora. No obstant això, ha indicat que, tant si hi ha eleccions com si no, la solució més probable serà un pacte PP-PSOE.

Respecte a la reunió amb la vicepresidenta Sáenz de Santamaría, el vicepresident ha indicat que va ser "cordial i difícil", i ha indicat que aquest divendres es veurà si ha servit d'alguna cosa, en referència a un possible recurs del govern espanyol contra la llei catalana de pobresa energètica.

Junqueras ha assegurat que presentarà els pressupostos i espera que rebin el suport de la majoria del Parlament, però en cas contrari s'haurà de governar amb pròrroga pressupostària. "Si hi ha una situació de pròrroga, hi haurà una situació de pròrroga, i si hi ha una situació pressupostària, millor", ha dit.

Més continguts de