Junqueras busca el suport de De Guindos davant Montoro

El vicepresident li demana que agilitzi la conversió de deute de curt a llarg termini

L’interlocutor del govern espanyol amb les comunitats és en principi el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Però des que es va constituir el nou govern català guanya protagonisme el ministre d’Economia, Luis de Guindos. El 8 de març, De Guindos, tornant d’un viatge, ja va parar a l’aeroport del Prat per veure’s amb el vicepresident i conseller d’Economia del Govern, Oriol Junqueras. I ahir De Guindos, aprofitant un viatge a Barcelona, va anar al despatx del vicepresident Junqueras, amb qui va mantenir una reunió no prevista en les agendes dels dos polítics durant uns tres quarts d’hora.

Una cita que, segons va explicar després el mateix Junqueras al Parlament, ve ser “breu, cordial i fluida”. Sobre la taula, però, el principal tema va ser el mateix que el 8 de març en la primera trobada: Junqueras vol convertir els 1.600 milions d’euros de deute bancari de la Generalitat a curt termini en deute a llarg termini. En el fons, una manera de donar una mica d’aire a la tresoreria del Govern.

Al març el ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, ja es va mostrar a favor d’aquesta operació. I el seu ministeri diu que ja té enllestit l’informe favorable. Però li toca al ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, portar aquest tema al consell de ministres per aprovar-ho, i encara no ho ha fet. Això és el que Junqueras va demanar al ministre De Guindos: que treballi per agilitzar el vistiplau del govern espanyol a aquesta operació, tenint en compte que la Generalitat, els bancs creditors i el ministeri d’Economia li donen suport.

Preocupació pel ràting català

A la reunió, i segons fonts de la conselleria, el ministre d’Economia va expressar a Junqueras la preocupació de l’executiu espanyol per la mala nota del deute català, amb un ràtingque el col·loca com a bo porqueria segons les agències de qualificació. Si aquesta nota empitjorés, podria afectar la qualitat del deute espanyol. Junqueras va dir que, en el fons, la capacitat d’endeutament d’Espanya depèn de Catalunya, que, tot i que l’economia creix per sobre de la mitjana europea, no controla els seus ingressos ni pot emetre deute. Per tant, va assegurar Junqueras als periodistes als passadissos del Parlament, l’Estat “hauria de tenir cura” de l’economia catalana, perquè “no poden menysprear” el seu creixement. Per al vicepresident, el govern espanyol “es beneficiaria” davant els mercats de les millores econòmiques de Catalunya. Segons Junqueras, després de la reunió amb De Guindos, sembla que el govern espanyol ho entén. “Ens agradaria que actuessin en conseqüència”, va dir.