Economia 21/12/2011

La Justícia europea sentencia que tots els avions hauran de pagar per les seves emissions de CO2

El Tribunal de Justícia de la UE desestima una demanda de les aerolínies nord-americanes, que no volien acatar la llei europea que preveu que a partir de 2012 tots els avions paguin per cada tona de CO2 que emetin

Efe
1 min

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la UE ha avalat avui la inclusió de l'aviació en el sistema de drets d'emissió de CO2. El Tribunal ha emès una sentència a favor que tots els avions que operin a Europa hauran de pagar per cada tona de gasos d'efecte hivernacle que generin.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquesta sentència, el tribunal dóna suport a la postura de la UE que havia decidit que a partir de l'1 de gener de 2012 tots els avions que aterrin o s'enlairin dels seus aeroports hauran de pagar en funció del CO2 que emetin durant el trajecte. La mesura va posar en peu de guerra països com els Estats Units, la Xina o el Brasil, que tot i la seva posició contrària hauran d'acatar la sentència fet pública avui que desestima precisament una demanda presentada per les aerolínies nord-americanes, que volien evitar pagar pels seus vols de llarga distància.

El tribunal europeu considera que la mesura només afecta els avions que arriben i se'n van de la UE i en aquest moment estan sotmesos a la plena jurisdicció comunitària i, per tant, no es viola el principi de territorialitat ni el de sobirania de països tercers.

Minuts després que es fes pública la sentència, l'eurodiputat alemany Peter Liese ha instat els EUA i el Canadà a respectar aquesta decisió dels tribunals mentre que un altre eurodiputat alemany, Jo Leinen, ha dit que "les empreses i els ciutadans dels EUA també han de complir la llei de la UE" i ha titllat el comportament d'aquest país respecte a aquesta qüestió "d'arrogant i ignorant".

stats