Economia 25/01/2012

Els agents socials rubriquen el nou acord de la negociació col·lectiva

Els sindicats consideren que el pacte fa innecessària la reforma laboral que promou el govern espanyol, mentre que la patronal no en fa cap referència concreta

Joan Faus
2 min

MadridEls secretaris generals dels sindicats CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, respectivament, i els presidents de les patronals CEOE i CEPYME, Joan Rosell i Jesús Terciado, han firmat avui el nou acord de la negociació col·lectiva, que estableix un creixement dels sous per sota de la inflació. L'acte s'ha convertit en una reivindicació de la vigència del diàleg social i la seva responsabilitat en la lluita contra la crisi. Els sindicats han considerat que el pacte fa innecessària la reforma laboral que promou el govern espanyol, mentre que la patronal no n'ha volgut fer una referència concreta.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La signatura d'avui del segon acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva 2012-2014 s'ha produït un cop els òrgans directius de patronal i sindicats hagin donat al llarg del matí el vistiplau al pacte, que estableix directrius per a la negociació salarial en els tres pròxims anys. La pujada dels sous no hauria d'excedir el 0,5% el 2012 i el 0,6% el 2013 i 2014. Pel que fa aquest últim any s'ha establert una possibilitat de revisió a l'alça, però sense que les retribucions arribin a créixer tant com la inflació.

L'acord plasma també el compromís genèric per a la moderació dels beneficis empresarials, les retribucions d'alts directius i la vigilància dels preus. També dóna als empresaris més flexibilitat per organitzar-se internament, alhora que se'ls facilita la no aplicació dels convenis de manera excepcional i mai per més de tres anys, sempre que la conjuntura econòmica ho justifiqui.

Rosell ha considerat que “sempre és millor l'acord que la imposició” i que els agents socials són “conscients” de la “situació tremendament difícil” que pateix Espanya. En referència a la reforma laboral que prepara el govern, el president de la CEOE ha dit que sindicats i patronal “intentaran per tots els mitjans” arribar a nous acords però no ha volgut opinar sobre la necessitat d'impulsar una nova legislació laboral.

Per la seva banda, el líder de CCOO ha considerat que és “un acord de reivindicació del paper dels agents socials” i que se li “devia a la societat espanyola i als parats”. Toxo ha dit que el pacte fa “innecessàries actuacions ulteriors en altres àmbits”, en una clara referència a la reforma laboral.

Ha considerat que el pacte de moderació salarial es basa en la “necessitat” de l'economia espanyola de “competir en preus per buscar espais de mercat” i “millorar la seva competitivitat”

En una línia molt similar s'ha expressat el líder de la UGT, que ha considerat que el pacte d'ocupació i negociació col·lectiva es tracte d'un “exercici de responsabilitat i de renuncia” amb l'objectiu d'atorgar “confiança” a l'economia espanyola i evitar que l'“últim recurs per combatre la crisi sigui l'acomiadament”.

Méndez ha subratllat també que l'acord demostra que "el marc legal actual té capacitat de maniobra", en una clara al·lusió a que no considera necessària una reforma laboral. També ha destacat que els agents socials arriben a pactes “més enllà de la significació” del canvi de color polític. “Ens conjurem contra una conjuntura econòmica molt greu”, ha dit.

stats