L'Airef veu ara més factible que Espanya compleixi l'objectiu de dèficit aquest any

Ho faria possible la millora de la recaptació tributària i la contenció de la despesa

Les previsions de Montoro per als comptes espanyols no anaven tan mal encaminades. Després de veure les últimes dades d'ingressos per impostos de l'Estat fins al juliol, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha revisat la seva valoració de les possibilitats que l'estat espanyol compleixi l'objectiu de dèficit fixat per a finals d'any. Tal com ha comunicat aquest dimecres l'Airef, "la bona marxa de la recaptació tributària i, sobretot, la contenció de la despesa" acosten la possibilitat de tancar l'any amb un dèficit del 3,1% o inferior. 

Pel que fa a la resta d'administracions, l'Airef considera "molt probable" que els ajuntaments arribin a tenir un superàvit fins i tot superior al 0,6% del PIB. En canvi, manté com a "probable" el compliment de les Comunitats Autònomes d'un dèficit del 0,7%. Per a qui no creu que millora la situació és per al fons de la Seguretat Social, que hauria de tancar l'any amb un desviament de l'1,4% del PIB, un objectiu que l'Airef considera "molt improbable". 

L’Airef avisa que l’Estat infla els ingressos dels pressupostos

L'Airef constata que des de desembre del 2016 el dèficit s'ha reduït 6 dècimes del PIB, fins al 3,5%, i per això estima que en el que queda d'any es podria arribar a encaminar al compliment. De fet, creu que la contenció de la despesa pública i la millora de la recaptació fan factible, i eleven la possibilitat fins a un 42%, que s'arribi a un desviament del 3% o inferior, cosa que permetria que Espanya compleixi amb l'objectiu de dèficit excessiu, és a dir, el control per part de Brussel·les.