L'Audiència Nacional declara nul l'ERO de Coca-Cola a Espanya i obliga a readmetre 1.190 empleats

El tribunal tomba el tancament de quatre plantes embotelladores i acusa l'empresa de no haver justificat prou la mesura i de no haver respectat el dret a vaga de la planta de Fuenlabrada

L'Audiència Nacional ha declarat nul l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de Coca-Cola Iberian Partners, que va suposar el tancament de quatre plantes embotelladores i l'acomiadament de 1.190 treballadors, dels quals finalment l'empresa en va executar 821 i la resta es va saldar amb recol·locacions.

La decisió judicial obliga a readmetre els treballadors afectats per l'ERO perquè argumenta que l'empresa no va justificar prou amb documentació la necessitat i l'abast de la reestructuració, segons consta a la sentència de l'Audiència Nacional.

Coca-Cola Iberian Partners també haurà de pagar als treballadors els salaris que han deixat de rebre després que es fes efectiu el seu acomiadament. El pla de Coca-Cola Iberian Partners va incloure el tancament de les plantes embotelladores de Fuenlabrada (Madrid), Palma, Alacant i Astúries.

Entre les causes per tombar l'ERO també hi ha la "conducta il·lícita" de la companyia durant la vaga indefinida que van seguir els empleats de Fuenlabrada, una de les plantes afectada pel tancament. Segons la sentència, Coca-Cola va incórrer en una  conducta il·lícita perquè va modificar les rutes de distribució per tal que arribessin productes d'altres plantes de l'Estat i no es notés la vaga a Madrid.

La decisió de l'Audiència Nacional, que ara l'empresa pot recórrer al Suprem, dóna la raó a les impugnacions presentades pels sindicats UGT, CCOO i CSIF.

Entre els motius de nulitat de l'ERO també inclou el fet que l'embotellador únic de Coca-Cola a Espanya no va informar ni negociar amb els treballadors els efectes de la seva fusió, que va suposar passar de vuit empreses a una sola amb seu a Madrid. L'embotellador català Cobega, propietat de la família Daurella, són els accionistes principals de l'embotellador espanyol amb un 40%.

El sindicat CSI-F s'ha felicitat per la sentència, ja que, segons ell, es tracta d'un ERO "injustificat", en no existir les causes econòmiques per materialitzar un acomiadament col·lectiu de grup, tenint en compte que es tracta de diverses empreses .

Fonts del sindicat han explicat a Europa Press que confien que la companyia compleixi amb la sentència de manera voluntària i resolgui els problemes a la taula de negociació.

La Inspecció de Treball ja va qüestionar fa uns mesos l'expedient de Coca-Cola assegurant que l'empresa no havia aportat als sindicats tota la informació per justificar la reestructuració de plantilla.

Més continguts de