L'Audiència Nacional confirma que Celma, soci de Deloitte, anirà a judici

També asseurà al futur banc dels acusats de Bankia l'exconseller José Antonio Moral Santín

Francisco Celma, soci auditor de l'empresa Deloitte i un dels executius estrella del grapat d'auditors dels grans bancs espanyols, s'asseurà al banc dels acusats de l'operació de sortida a borsa de Bankia, segons la interlocutòria que ha notificat avui la secció tercera de la sala penal de la Audiència Nacional, en què desestima el recurs d'apel·lació contra la seva participació en el delicte d'estafa d'inversors.

Celma, un dels grans coneixedors dels denominats "secrets del temple bancari", havia sol·licitat a la sala penal el mateix tractament que el jutge Fernando Andreu va concedir als alts càrrecs del Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i que la secció tercera penal de l'Audiència Nacional va confirmar el 15 de setembre en decretar el sobreseïment definitiu de les seves causes.

No obstant, la secció tercera, que ja va asseure al banc dels acusats amb aquella resolució de setembre l'empresa Deloitte, contra el desig del jutge, en considerar-la només responsable civil subsidiària, ara torna a fer-ho amb Celma.

També ha sigut desestimat avui, per la mateixa secció, el recurs d'apel·lació del que fou conseller de Bankia per Esquerra Unida, José Antonio Moral Santín, que afirmava en el seu escrit que tots els ajustaments duts a terme a l'entitat van ser adoptats per indicació del Banc d'Espanya.

En el seu escrit, la defensa de Celma sol·licitava el mateix tractament que al Banc d'Espanya i a la CNMV per dos motius. "El primer, perquè entre les seves funcions hi ha la de ser garant del compliment de la normativa comptable que correspon al regulador. El segon, perquè en el cas de Bankia el supervisor [el Banc d'Espanya] tenia l'entitat sotmesa a la modalitat de seguiment continuat, cosa que suposava presència i control qualificats en el dia a dia de l'entitat".

I què feien Celma i Deloitte?

"L'auditor acudia a l'entitat amb el seu equip durant el temps estrictament necessari per efectuar l'informe d'auditoria, el Banc d'Espanya era present de manera continuada a l'entitat i monitoritzava constantment, també, el compliment de la normativa comptable que hi resultava d'aplicació".

La magistrada ponent, Clara Bayarri, desestima aquests arguments en una interlocutòria que ha sigut acordada per unanimitat. Bayarri va emetre un vot particular el 15 de setembre en què, a diferència de la majoria de dos magistrats del tribunal, sol·licitava imputar els alts càrrecs del Banc d'Espanya i de la CNMV, posició que va resultar minoritària.

En altres termes, per a la ponent del recurs de Celma, tant el soci auditor com els alts càrrecs del Banc d'Espanya i de la CNMV havien de seure junts al banc dels acusats pel delicte d'estafa d'inversors i d'altres que poguessin sortir en el judici oral.