Economia 15/02/2013

L'Audiència Nacional demana una fiança de 13,5 milions d'euros a exdirectius de Caixa Penedès

La Fiscalia Anticorrupció va acusar quatre exdirectius de l'entitat d'apropiació indeguda i delicte societari continuat per les pensions milionàries que es van adjudicar

Acn
2 min

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha decidit admetre la querella que la Fiscalia Anticorrupció va presentar contra quatre exdirectius de Caixa Penedès que van cobrar milions d'euros en pensions suposadament irregulars. El jutge hi veu possibles delictes d'apropiació indeguda i delicte societari continuat d'administració deslleial amb afectació als interessos generals, i els demana una fiança de 13,5 milions d'euros per afrontar les responsabilitats pecuniàries de què podrien ser responsables civils o subsidiaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, el jutge suspèn cautelarment el pagament als acusats de les pòlisses possiblement fraudulentes. El jutge considera que l'expresident Ricard Pagès i l'exdirectiu Santiago Abella es van atribuir una "guany patrimonial desproporcionat" mitjançant les pensions de prejubilació.

Per això imposa una fiança d'11.609.703 euros a Pagès, i 1.893.070 euros a Abella. Pedraz els dóna 24 hores per dipositar la fiança i adverteix que si no embargarà els seus béns.

També estan dins la causa els exdirectius Manuel Troyano i Joan Caellas, tot i que a ells dos no els imposa fiança perquè considera que no van cobrar prejubilacions.

A més d'imposar la fiança, Pedraz demana a les asseguradores que havia contractat el banc que no facin cap altre pagament, és a dir, que suspenguin les retribucions "derivades de les pòlisses considerades fraudulentes".

Tots quatre hauran d'assistir a l'Audiència Nacional per declarar. Pagès i Troyano ho hauran de fer el 5 de març, i Abella i Caellas, el dia 7.

En la seva declaració davant el fiscal Emilio Sànchez Ulled, Pagès va justificar que la pensió d'11 milions d'euros que tenia assignada era plenament legal, perquè va ser aprovada, dins d'un contracte d'alta direcció, pel Consell d'Administració de l'entitat el 1985.

Les pensions, d'un total de 20 milions d'euros, que tenien assignades els alts directius eren les que els corresponien pel contracte signat aquell 1985. Aquestes quantitats van ser avalades posteriorment pels consecutius consells d'administració i altres òrgans directius de l'entitat.

Tot va començar el 2001, amb Pagès com a director general (1996-2011), Abella com a director general adjunt (1998-2007), Troyano com a director general adjunt (1996-2011), i Jaume Jorba com a director de recursos humans fins al 2011 (va morir fa poc). Joan Caellas va ser director general adjunt entre el 2008 i el 2011.

Segons el fiscal, es van autoconcedir i blindar drets econòmics no previstos en els seus respectius contractes laborals. Tots cinc formaven el nucli dur dels òrgans executius de Caixa Penedès i van poder modificar les condicions contractuals sense que el Consell d'Administració o l'Assemblea General s'adonessin de les irregularitats.

stats