Economia 30/07/2012

L'Audiència Nacional rebutja la intervenció judicial de Bankia

El tribunal descarta així la substitució dels actuals gestors del banc i de la seva matriu, una mesura que havien demanat UPyD i el moviment del 15-M

Efe
2 min

BarcelonaL'Audiència Nacional ha rebutjat aquest dilluns la intervenció judicial a Bankia i a la seva matriu, Banco Financiero y de Ahorros (BFA), que implicava substituir l'actual equip gestor per un administrador.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La substitució dels gestors l'havien demanat UPyD i el moviment 15-M, al·legant que d'aquesta manera s'evitaria una possible destrucció de proves.

La interlocutòria del jutge Fernando Andreu, que du el cas, considera innecessària la sortida de l'actual administració de Bankia i BFA per evitar una continuació delictiva, ja que recorda que és "completament diferent" de la cúpula que hi havia al capdavant de l'entitat quan suposadament es van cometre els fets investigats judicialment.

El magistrat assenyala que tant el banc com la seva matriu ja estan intervingudes 'de facto' per l'Estat, que va entrar en el capital a través del Fons de Reestructuració i Ordenació Bancària (FROB).

Assegura que la missió del jutjat és investigar els fets denunciats i protegir en la mesura que pugui els perjudicats, però no "realitzar actuacions dirigides al control de la situació financera de Bankia" ni "generar confiança als mercats", com suggerien els denunciants.

Defensa que cap de les persones físiques denunciades es troba ara mateix vinculada a la gestió de l'entitat o la matriu i afegeix que no s'ha aportat cap indici que l'actual direcció pugui seguir cometent els fets denunciats.

La decisió del jutge coincideix amb el que defensa la Fiscalia Anticorrupció, que la setmana passada es va oposar a aquesta intervenció durant la vista judicial que es va celebrar.

El passat mes de juny, UPyD va presentar una querella d'acció popular contra tots els consellers de Bankia i BFA en el moment de la sortida a borsa del banc. El moviment 15-M s'hi va sumar en representació de diversos accionistes.

El jutge Andreu la va admetre a tràmit, amb la qual cosa l'Audiència Nacional va imputar els expresidents de Bankia i Bancaixa, Rodrigo Rato i José Luis Olivas, respectivament, així com també l'exministre popular i conseller de l'entitat Ángel Acebes i una trentena d'exconsellers del grup i de la matriu.

Tots estan acusats de delictes de falsificació de comptes i balanços, d'administració deslleial o fraudulenta, de maquinació per alterar el preu de les coses i d'apropiació indeguda, uns càrrecs que, segons el Codi Penal, podrien comportar unes penes de presó d'entre un i sis anys.

stats